VYBERTE SI REGION

Burčáková horečka letos vypukla dřív

JIŽNÍ MORAVA/BRNO - Srpnový burčák vyšrouboval cenu za litr až na sedmdesát korun. Letní prodej by ale mohl snížit zájem o podzimní nabídku.

11.8.2007
SDÍLEJ:

V Brně si lidé mohou na letošním burčáku pochutnat v čajovně Benedictus pod Petrovem.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Burčák na začátku srpna, to jihomoravští vinaři nepamatují. Letošní abnormálně teplý rok ale způsobil, že už se částečně zkvašený hroznový mošt z tuzemských hroznů na řadě míst prodává.

„Tak brzo a v takové míře burčák v posledních letech nikdy nebyl,“ potvrdil břeclavský sommelier Libor Nazarčuk. Podle jeho slov ale o několik týdnů dřívějšímu termínu odpovídají i ceny. „Viděl jsem litr za šedesát i sedmdesát korun,“ uvedl. Pro srovnání, loni se cena většinou pohybovala od čtyřiceti do šedesáti korun.

Firma Agro Strachotín, která burčák z odrůdy Irsai Oliver nabídla mezi prvními, se ale s cenou držela kupodivu při zemi. Za litr chtěla čtyřicet korun. „Irsai Oliver děláme prvním rokem. Vždycky jsme vyráběli burčáky, proto s nimi letos začínáme právě touto brzkou odrůdou. Burčák nabízíme už od druhého srpna,“ prozradil Jan Rozek, který má prodej na starosti.

Hrozny na burčák sbírá společnost cíleně. „Děláme postupnou probírku vinohradu. Už teď ale mají hrozny pěknou cukernatost,“ zmínil se.

Burčák může strachotínská firma prodávat od začátku srpna díky změně vinařského zákona, která souvisela se vstupem České republiky do Evropské unie. Předchozí právní úprava totiž počítala s prodejem zkvašeného hroznového moštu z tuzemských hroznů, který jediný může být označován jako burčák, až od patnáctého srpna.

„Jihomoravští vinaři tuto změnu přivítali. Umožňuje jim konkurovat částečně zkvašenému hroznovému moštu ze zemí, kde hrozny dozrávají dříve,“ uvedl vedoucí oddělení kontroly vína krajského inspektorátu České zemědělské a potravinářské inspekce Bronislav Pavelka.

Podle jeho slov musí mít prodejce burčáku doklady o jeho původu, nápoj správně označit a uvést, kdo je jeho výrobce.

„Vyhýbáme se lidem, kteří by mohli burčák prodávat u silnic. Na naše papíry by potom nabízeli kdoví co. Zrovna dnes jsem měl pohovor s jedním takovým zájemcem. Chtěl dvacet litrů, což je dost neobvyklé. Chtěl na ně zřejmě získat papíry a zbytek na ně prodávat ze svého,“ řekl Rozek.

Některé vinařské firmy ale nechává burčáková horečka chladnými. „Mnozí sbírají rané odrůdy s cukernatostí i čtrnáct stupňů, jen kvůli burčáku. My počkáme minimálně na sedmnáct stupňů, až z hroznů půjde udělat kvalitní víno,“ řekl výkonný ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.
Se sběrem odrůdy Irsai Oliver proto začnou Valtičtí až v úterý. První burčák by měl být o pět dnů později.

„Burčák je pro nás okrajová záležitost. Prodáváme ho jen ve dvoře a několika jihomoravským restauracím,“ vysvětlil Šťastný, podle kterého budou ceny stejné jako před rokem.

„Je otázkou, jestli až na podzim začne ta pravá burčáková sezona, bude burčák ještě vůbec někdo chtít,“ naznačil jeden z možných dopadů letošního uspíšeného prodeje som〜melier Nazarčuk.

11.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZUJEME

Ve vlaku na brněnském nádraží se střílelo. U Malé Ameriky cvičily aktivní zálohy

Brno – Posily! Ozbrojený útočník! Výkřiky a výstřely se nesly v sobotu okolím brněnské Malé Ameriky. Ozbrojené zálohy na tamních kolejích trénovaly, jak se chovat při nečekaných situacích, které jejich členy mohou potkat při rutinních konrolách cestujících.

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Betlémské světlo dorazilo do Brna. V neděli si pro něj lidé přijdou na Petrov

Brno – Jihomoravští skauti dovezli v sobotu večer do Brna Betlémské světlo. Do Evropy jej od osmdesátých let vozí letadlem z izraelského města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies