„Vrcholí výběr generálního dodavatele pro výstavbu brněnského studia. Nechci zahájení nejvýznamnější stavby České televize za posledních několik desetiletí narušit. Proto navrhuji přímé jmenování současného ředitele na zkrácený mandát do 30. června roku 2014, aby mohl výstavbu odpovědně zahájit," řekl na jednání generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Dodal, že do konce února radě navrhne, jakým způsobem a na jak dlouho bude zvolen nový, případně staronový ředitel. Rada jeho návrh přijala třinácti hlasy za čtrnácti.

K návrhu měl výhrady radní Radek Mezulánik. „Nechápu, proč výběrové řízení neproběhlo hned, nebo proč nebyl Burian zvolen na celý mandát. To, že mu koncem roku končí, Dvořák věděl od svého nástupu a stejně tak věděl o výběrovém řízení," upozornil Mezulánik.

Manažerské selhání?

Dvořákovo vysvětlení, že termín výběru dodavatele z původního přelomu říjnu a listopadu posunulo dlouhé jednání o podobě zadávací dokumentaci, mu nestačilo. „Považuji to za manažerské selhání, které je samozřejmě možné skrývat za cokoli," trval na svém Mezulánik.

Proti Burianovi vystoupili na jaře někteří brněnští umělci, kteří sepsali petici na jeho odvolání. „Už na začátku minulého desetiletí měl jako vedoucí zpravodajství problémy s tím, že do reportáží prosazoval skryté reklamy spřáteleným společnostem. Jinde ve světě by bylo nemyslitelné, aby někdo takový dostal post ředitele televizního studia," řekl například režisér Břetislav Rychlík. Umělci upozornili také na to, že Burianovo jméno zaznělo v kauze takzvaného Toflova gangu.

Jiní ale za Burianem stojí. „Znám ho asi patnáct let. Nemyslím si, že by měl na svědomí to, co mu spousta lidí klade za vinu," uvedl fotograf Jef Kratochvil.

Burian se k Dvořákovu návrhu příliš vyjadřovat nechtěl. „Pro mě i pro něj je nejdůležitější, aby započala výstavba brněnského studia. Proto jsem s návrhem souhlasil," řekl.