V sobotu pořádali v Omicích na Brněnsku hlasování, které má rozhodnout o budoucnosti okolí vesnice. Mají tam vyrůst tři satelitní městečka a většina místních je nechce.

Někteří, zejména mladší, a ti, kteří už prodali své pozemky investorům, jsou ale pro. „Přeji si, aby se obec rozšířila. Budou tady kvalitnější služby i lepší autobusové spojení. Když se projdete po vesnici, zjistíte, že tu není ani tělocvična pro děti,“ říká Dagmara Chytrá.

Podobný názor má Andrea Zahradníková. ,,Je lepší, když budu mít za domkem nová hezká stavení než třeba továrnu. Noví majitelé jistě budou dbát, aby měli kolem domů příjemné prostředí. Budu hlasovat pro výstavbu,“ poznamenala mladá žena.

Mezi posledními přichází hlasovat Oldřich Patera. Jeho manželka pochází z rodiny bohatých zemědělců, pozemky už developerské skupině Milestone Partners prodala, a tak si rodina nic jiného než výstavbu nepřeje. "Už aby se kolem začalo stavět. Říkám to několik let,“ rozčiluje se Patera. Jenomže on a další příznivci výstavby patří k menšině.

Developeři mají zájem o tři lokality – bývalý vojenský areál, Záhumenice a Nivy. Největší potíže by v souvislosti s výsledkem referenda mohly nastat právě už na prodaných pozemcích kolem bývalé vojenské raketové základny. Záhumenice a Nivy mají ještě stále statut orné půdy.

„Vojenský areál patří společnosti Milestone Partners. Tato plocha je v územním plánu vyčleněná jako dlouhodobá rezerva pro drobnou výrobu. Už na příštím zastupitelstvu se tím musíme zabývat,“ tvrdí starosta obce Radovan Pukl.

Výsledek referenda ho nepřekvapil. Počítal s ním. „Lidé mají špatný příklad z okolních obcí. Vidí, jak nová zástavba poničila ráz jejich vesniček,“ vysvětluje starosta Pukl.

Boj o zástavbu kolem Omic ale výsledkem referenda zřejmě neskončil. Odpůrci výstavby se obávají, aby nějakými zákulisními tahy nepřibylo v obci dalších tři sta obyvatel s trvalým pobytem a ti, po dalších volbách, by dali v novém referendu výstavbě zelenou.

„V dnešní době je všechno možné, neděláme si žádné iluze. V pátek před referendem obcházeli vesnici přívrženci výstavby a agitovali mezi lidmi. Kdoví, jak to všechno skončí a krásná okolní příroda pak vezme díky novým domům za své,“ dodává zástupce opozice Oldřich Londýn.