Zastupitelé ve středu přijali usnesení, podle něhož se chtějí účastnit jednání o budoucnosti festivalu. Čtyři soutěžní ohňostroje si totiž užívají každoročně lidé také u břehů Brněnské přehrady, jejíž velká část patří právě do Bystrce.

Bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl chce ohňostroje na přehradě zachovat. A plánuje jednat o jejich nové podobě. „Zamyslel bych se například nad tím, jestli čtyři ohňostroje nejsou příliš moc," uvedl starosta.

Dodal, že mu vadí, že většinu velkých kulturních akcí lidé navštěvují pouze v centru Brna. „Žije u nás pětadvacet tisíc lidí, to není málo. Je hloupost, aby na městské festivaly jezdili výhradně do centra," doplnil Kratochvíl.

4ohňostroje u břehů Brněnské přehrady si každoročně vychutnají diváci.

S návrhem usnesení přišel opoziční zastupitel Viktor Lošťák. „Diskuze o ohňostrojích je potřeba. Můžeme například navrhnout, jestli festival neprodloužit a jednotlivé ohňostroje neproložit jinými akcemi," nastínil Lošťák.

Debatu o změně podoby ohňostrojů na přehradě otevřel náměstek brněnského primátora Martin Ander. Je proti dalšímu prodlužování smlouvy s organizátorem festivalu. „Firmě Snip & Co, která pořádá ohňostroje, platíme tři miliony korun ročně za propagaci. Ale jako ostatní festivaly by podle mne měla žádat o dotaci," myslí si Ander.

Návrh Bystrckých neodmítl. „Do diskuze o dalším pokračování festivalu rád městskou část zapojím. Ale město na festival pouze přispívá. Doporučuji proto radnici spíše jednat přímo s firmou Snip & Co," vzkázal.