Více než pět tisíc brněnských rodin už nebude muset platit městu nájem a může bydlet ve svém. Dva roky nejistoty, kdy se prodej pěti set obecních bytů pozastavil, pro ně končí. Radní v úterý s pětiměsíčním zpožděním schválili nová pravidla prodeje obecních bytů.

Na začátku září bude o změnách jednat ještě zastupitelstvo. Zamítnutí se však nečeká, opozice s materiálem souhlasí. Nová vlna privatizace bytů tak může začít už v listopadu. „Největší změnou je vypočítání ceny domů. Nepůjde o výrazné zdražování. Lidé zaplatí za reálný stav domu,“ přiblížil reformu majetkový náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Dosud se cena vypočítávala z nájemného. Ta ale neodpovídala tomu, v jakém je dům stavu a kde stojí. Průměrný byt v panelovém domě, který má šedesát metrů čtverečních, tak nyní bude stát přibližně dvě stě čtyřicet tisíc korun a bude tak o dvacet tisíc dražší než dříve. Podobný byt ve zděném domě bude stát téměř tři sta čtyřicet tisíc korun. Lidé za něj zaplatí také o dvacet tisíc korun více.

Další podstatnou změnou je systém prodeje, tak aby se předešlo porušování pravidel Evropské unie. Ta totiž zakazují prodávat dům se slevou vyšší dvě stě tisíc eur (téměř pět a půl milionu korun). Tuto hranici přitom má překročit podle stávajících pravidel čtyřicet dva domů. „Nájemníci budou mít v takové situaci dvě možnosti. Pokud by o koupi domu projevilo zájem minimálně osmdesát procent lidí, pak mají možnost založit společnost. Na ni se pak nevztahuje zákon o veřejné podpoře a peníze ze slev pak mohou použít na opravy,“ vysvětlil předseda bytové komise Pavel Březa.

Další možností jak neporušit pravidlo je založit družstvo s více než padesáti procenty lidí a veřejné podpory se vzdát. S tímto postupem souhlasí i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Výrazné výhrady proti novému systému prodeje nemá ani opozice. „Považuji nová pravidla za vyhovující. Byl jsem v komisi, když se novelizace připravovala a své jsem k tomu už řekl,“ řekl šéf brněnské ODS Pavel Blažek.

Předseda zastupitelského klubu Leo Veclík chce diskutovat ještě o zpřísnění odpočtu slev a způsobu stanovení ceny. Brňané se na novou vlnu prodeje bytů už připravují. „Dcera na internetu hlídá, jak to s naším domem dopadne. Byt chci určitě koupit,“ řekl Rostislav Machát z domu ve Staňkově ulici. „Už se domlouváme jak založíme družstvo,“ řekla Hana Krhoušková z Pekařské ulice.

Lidé, kteří obecní byty koupí i po mírném zdražení mohou být spokojení. Ceny nemovitostí v Brně jsou totiž až desetinásobně vyšší, než kolik za ně chce město. „Prodali jsme panelový byt v Líšni o rozloze dvaašedesáti metrů čtverečních za dva miliony dvě stě tisíc. Zděné byty jsou pak o dvacet procent dražší,“ popsal Martin Zovčák z Reality Oskar. Podle něj jsou jsou nejlukrativnější byty v Králově Poli, Komíně nebo v centru Brna. „Naopak byt za milion lze pořídit v oblasti kolem Bratislavské, Křenové a Vranovské,“ dodal Zovčák.

Lidé, kteří chtějí v obecních bytech zůstat v nájmu musí počítat s postupnou deregulací cen. Některé městské části budou do roku 2010 zdražovat až o patnáct procent. O rok později pak už cena za pronájem bude jen na dohodě mezi pronajímatelem a nájemcem.

Přehledná tabulka zvýšení cen některých obecních bytů

Přehledná tabulka zvýšení cen dalších obecních bytů a některých domů

Redakce Brněnského deníku Rovnost přináší přehled cen některých obecních domů doporučených kprodeji. Vtabulce se objevují pouze domy, u kterých úředníci magistrátu spočítali nové ceny. Domů určených kprodeji je téměř pět set. Ceny jsou stanoveny puze pro sedmasedmdesát znich. Ceny jsou uvedeny vza jeden metr čtvereční a zahrnují odpočet slevy dvaceti procent. Tu kupující získá vpřípadě, že peníze složí na účet před podpisem kupní smlouvy. Slevu čtyřiceti procent může uplatnit družstvo nebo obchodní společnost vpřípadě, že prokáže, že chce dům opravit a dále spravovat.

 

Přehled nejdůležitějších změn:

Brno/ Slovo, které po představení nových pravidel prodeje obecních bytů radní zdůrazňují, zní dohoda. Nájemci by podle nich měli postupovat společně. Brněnský Deník Rovnost přináší přehled nejpodstatnějších změn.


1. Kdo může dům koupit
Dům mohou koupit pouze platící nájemci v případě, že se dohodne minimálně nadpoloviční většina obyvatel jednotlivých bytů. Lidem v celém domě po prvním listopadu úředníci zašlou dopisy, ve kterých je vyzvou ke koupi. V tomto momentě je nejlepší založit družstvo.

2. Veřejná podpora
Od loňského listopadu nesmí poskytnutá sleva přesáhnout pět a půl milionů korun. Této částky lze snadno dosáhnout u velkých domů. Lidé mají dvě možnosti jak tuto situaci řešit.
Pokud budou chtít koupit velký dům, u kterého veřejná podpora přesáhne výrazně stanovenou hranici je pro nájemníky výhodnější založit speciální družstvo.
To se již v kupní smlouvě zaváže, že se do půl roku rozpadne. Společníci se potom stanou majiteli jednotlivých bytů. V takovém případě ale radní si ale radní kladou podmínku: Ve společnosti bude muset být osmdesát procet obyvatel domu.
Pokud částka přesáhne stanovenou hranici, musí se nájemníci peněz nad veřejnou podporu vzdát.

3. Změna výpočtu ceny
Dříve se cena vypočítávala z výnosů nájemného. V takové ceně se pak neodrážel technický stav domu ani lokalita, ve které stojí. Nová pravidla proto s těmito aspekty počítají. Někteří lidé se tak dočkají zlevnění, jiní zdražení. V průměru se ale ceny výrazně nemění.

4. Slevy
Nájemníci mají možnost uplatnit odpočet slev. Prvních dvacet procent se odečte z ceny domu v případě, že kupující složí peníze před podpisem kupní smlouvy. Cena domu může být až o čtyřicet procent menší v případě, že se nový majitel rozhodne dům opravovat a spravovat.

5. Výhody a nevýhody
Nová pravidla zavedou jednotný postup při stanovení nabídkové ceny. Pro zájemce bude výpočet také spravedlivější, protože se zohlední stav domu. Radní se naopak obávají obtížné kontroly odhadců, kteří výpočty budou mít ve svých vlastních rukou.