Zastupitelka argumentuje, že v zápisu není jasně uvedeno, že radnice dovolí prodat pozemky obchodnímu centru za účelem vzniku obratiště pro nákladní auta a parkoviště. „Takto si s pozemkem můžou dělat co chtějí. V územním plánu figuruje jako plocha se stabilizovanou funkcí bydlení," vysvětlila žena.

Proti prodeji na zastupitelstvu protestovala. „Přes pozemky chodí děti od zastávky městské dopravy do Základní školy na náměstí Svornosti. Nikdo se nezaručil, že tam budou chodit dál. Soukromník si může pozemek třeba i oplotit," vyslovila obavy Janíčková.

Starosta je bez obav

Zamezení přístupu na cestu by byl problém pro matky s kočárky i vozíčkáře. „Syn je na vozíčku a cestu jsme často využívali. Další vede přes obchodní centrum či kolem něj, ale nejsou bezbariérové," řekla Lucie Popelková.

Radovan Šenkyřík z představenstva obchodního centra uvedl, že jiná varianta než rozšíření obratiště a parkoviště nepřichází v úvahu. „Na úpravu parkoviště už mám zpracovaný projekt," uvedl. Obchodní centrum se chce navíc rozšířit. „Plánujeme dům o metr a půl zvýšit, aby se tam vešlo víc služeb," informoval Šenkyřík.

Podle starosty Pavla Tyralíka jsou obavy Janíčkové neopodstatněné. „Prodej zastupitelstvo téměř jednomyslně schválilo. Jsme navíc jen jeden z orgánů, který prodej schvaluje," bránil se starosta. Dodal, že podle něho na místě nemůže vzniknout nic jiného, než slibované parkoviště a obratiště. Pomůže to se zvládáním nadměrného počtu nákladních aut, která do obchodního centra denně přijíždějí.

Obratiště podle Janíčkové nestačí. „Je potřeba rozšířit cestu, po níž auta k centru jezdí. Současná je úzká, náklaďáky musejí couvat," upozornila Janíčková.