V Kohoutovickém kurýru je cenzura. Tvrdí to jeho bývalá redaktorka Helena Sedláčková. „Když se redakční radě obsah článku nelíbí, příspěvek hodí do koše," říká. Vydavatelem je zastupitelstvo městské části. „Redakční rada je politická, z devíti členů jich sedm zasedá i v radě Kohoutovic. Opoziční hlasy pak radní přehlasují," dodala bývalá redaktorka.

Sedláčkové se nelíbí hlavně nedodržování zásad pro vydávání zpravodaje, které si redakční rada stanovila. „Podle nich se ve zpravodaji musí objevovat i příspěvky obyvatelů, které se týkají Kohoutovic. Ze své zkušenosti vím, že redakční rada připomínky, které radnici kritizovaly, do kurýra nepustila," řekla Sedláčková. Jde třeba o dubnový článek Petra Ledviny, který upozorňoval na dění kolem zahrádkářské kolonie Juranka. Rada chtěla na místě zahrádek stavět rodinné domy, ale s lidmi o této možnosti nediskutovala.

Starosta Petr Šafařík, který je i členem redakční rady, tvrzení o cenzuře odmítá. „Uveřejňujeme většinu příspěvků. Snažíme se ale podávat ak-tuální informace. Proto jsme v dubnu jeden článek paní Sedláčkové nezveřejnili. Šlo o informace historického charakteru," uvedl.

Podle Sedláčkové však vydavatel zpravodaje článek o jedné z kohoutovických budov nezařadil z jiných důvodů. „Problémem je nejspíš to, že autorkou jsem já. Nynější redaktorka můj článek patrně nezařadila, protože předem věděla, že radou neprojde," poznamenala Sedláčková.

Bývalá redaktorka kurýra podala v červnu stížnost zastupitelstvu. „Chci, aby prošetřili, zda nejsou porušovány zásady pro vydávání," dodala.

Předseda redakční rady a místostarosta Radek Rabušic slíbil, že žádost zastupitelstvo prošetří. „V září předloží odpověď," řekl. Nesouhlasí také s obviněním z cenzury. „Redakční rada má právo posuzovat, co zařadí. Články o situaci v Kohoutovicích zveřejňuje. Musí být ale aktuální," dodal.

Ani inzerát

V rozporu s redakční radou Kohoutovického kurýra je i Jana Konečná. Několikrát se do něj snažila podat inzerát na internetové stránky občanského sdružení Pro Kohoutovice, které radnici kritizuje. „Řádně jsem jej objednala i zaplatila. Peníze mi rada vrátila, inzerát nikdy nezveřejnila," řekla Konečná, která před dvěma lety občanské sdružení založila.

Podle Rabušice zpravodaj oznámení nezveřejnil proto, že šlo o politický inzerát. „Takové nezveřejňujeme nikdy. Je to v rozporu s redakčními zásadami," uvedl.

Sedláčková pracovala v kurýru jako redaktorka osmnáct let. „Jistý způsob cenzury byl v tomto zpravodaji vždy, ale ne takový jako teď. Když jsem byla redaktorkou, snažila jsem se o zveřejnění určitých článků. V konečném důsledku však vždy rozhodla rada," řekla Sedláčková.

Z kurýru odešla sama před třemi lety. „Redaktor se sice účastní redakční rady, ale je jí zcela podřízen. Proto jsem dala výpověď," vysvětlila.

Kolik článků zpravodaj nezveřejnil, se Sedláčková nedozvěděla. „Když jsem o jejich seznam požádala, nedostala jsem žádnou odpověď. Tajemník mi sdělil, že jejich seznam není k dispozici," řekla. Povinnost vést takový seznam zákon neukládá, podle Sedláčkové však jde o otázku etiky.