Podle projektu, který v současnosti posuzuje stavební úřad radnice Brna-střed, má centrum sloužit jako zázemí pro obchody a kanceláře. „Projekt počítá také s prostory pro relaxaci, sport nebo zdravotnická zařízení a ubytování. Komplex bude propojený eskalátory a pojízdnými chodníky,“ uvedl mluvčí radnice Roman Burián.

Majitel pozemků je v současnosti připravuje pro některého ze zájemců o výstavbu. „Těch je hned několik. Chystáme pro ně technické základy. Musíme zajistit například zasíťování objektu a zbourat ještě dva pavlačové domy,“ sdělil manažer projektu David Grolig ze společnosti Gaspra SPV, která pozemky po zkrachovalé oděvní firmě a dalších majitelích v minulosti získala.

Firma v současnosti požádala o územní rozhodnutí. „Řízení zatím není ukončené. Musí se k němu vyjádřit řada dotčených organizací. Podle předloženého záměru tam vznikne jedna šestipatrová budova ve Veletržní ulici a mezi ulicemi Křížovou, Rybářskou a Bělidla pak maximálně osmipodlažní dům včetně čtyřpatrové postupné nástavby,“ sdělil Burián.

Podle Groliga z Gaspry SPV konečná architektonická podoba stavby není známá. „Jsou dané jen některé podmínky, které musí investor splnit. Stavebním úřadem posuzovaná varianta počítá s maximálním počtem pater. Je pouze na případném investorovi, zda tuto možnost plně využije. Ve dvou podzemních podlažích pak může vzniknout téměř patnáct set parkovacích míst,“ přiblížil Grolig.

Lidé žijící v domech sousedících s plánovanou stavbou projekt vítají. „Všechno je lepší než současná zanedbaná plocha. Samozřejmě se obáváme problémů způsobených s výstavbou, ale její výhody převažují. V okolí nám totiž chybí řada služeb. Určitě by se tu uživily domácí potřeby nebo větší supermarket,“ myslí si například Lubomír Kalvoda, který bydlí v domě ve Veletržní ulici.

Projekt se líbí i odborníkům. „Přestavba takzvaných brownfields je pro lokalitu přínosná. Samozřejmě musí konečná podoba komplexu zapadnout mezi okolní domy,“ podotkla například brněnská architektka Helena Bartošová. Nové centrum může být úspěšné i podle realitního makléře ze společnosti Patens real Radima Srbeckého. „V okolí Mendlova náměstí je jediný větší supermarket. Proto věřím, že investice do plánované výstavby se vyplatí. Poptávka po službách je tam určitě velká,“ tvrdí Srbecký.

Kdy celý komplex vyroste, zatím není jisté. „V polovině letošního roku by mohlo být jasné, který investor od nás pozemky získá. Pak musí se svým projektem zažádat o stavební povolení,“ dodal ma-nažer projektu Grolig.

JANA VONDROVÁ
JAN SPĚŠNÝ