Dvaatřicet provozovatelů, kteří mají dohromady šestatřicet podniků v centru města, plánují bojkot. „S novými platebními tarify se nám nevyplatí zahrádky stavět. Chceme, aby radnice metodiku změnila a snížila nám poplatek. Teď zaplatíme až čtyřikrát více," postěžoval si spolumajitel restaurace Tripoli Zdeněk Sklenář.

Loni ještě restauratéři zaměsíční provoz zahrádky nad dvacet metrů čtverečních zaplatili paušálně šest a půl tisíce korun. „Mám zahrádku s rozměrem sto metrů čtverečních. Za letní sezónu od dubna do října nově zaplatím sto sedmdesát tisíc," doplnil Sklenář. U podniků s menší zahrádkou, například kolem třiceti metrů čtverečních se poplatek zvýší o pět tisíc korun za rok.

ROZHOVORY S RESTAURATÉREM ZDEŇKEM SKLENÁŘEM A MÍSTOSTAROSTKOU JASNOU FLAMIKOVOU SI MŮŽETE PŘEČÍST V ÚTERNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST

Podle nové vyhlášky provozovatelé, kteří postaví zahrádku, zaplatí šest korun za jeden metr čtvereční na den. S podestou to restauratéry vyjde na osm korun. „Chtěli jsme narovnat podmínky pro všechny provozní. Všichni si postavili obrovské zahrádky a centrem města se nedá projít. Vysoké zdražení se týká minima zahrádek," brání se místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková, která má novou metodiku na starost. Zdůraznila, že zahrádku letos mám v Brně mít 180 restaurací.

Proti zdražení se ohradili také opoziční politici Brna-středu a chtějí jej řešit na jednání zastupitelstva městské části příští týden. „Nové vedení radnice slibovalo, že letní zahrádky regulovat nebude. Kvůli jeho sociálnímu inženýrství ale hrozí, že v kavárnách zaplatíme za kávu stovku," kritizoval Bohumil Straka z TOP 09.

Provozovatelům také vadí, že městská část chce redukovat pódia zahrádek. Tam kde nebude sklon terénu větší než šest procent, restauratéři nově pódium nepostaví. „Za zahrádku s pódiem zaplatíme za sezónu více. Navíc jsme do nich už v minulosti investovali statisíce korun. Brno je kopcovité. Nenecháme přece hosty sedět na židli, která se kývá a polévka se jim kvůli prudkému terénu vylije z talíře," upozornil Pavel Podsedník, kterému patří například Cafe Špalek.

Pódia podle restauretérů chránila dlažbu před zničením.Také pomáhala nevidomým se lépe orientovat v prostoru. „Pokud se nevidomý dostal mezi stoly na zahrádce restaurace, těžko si pouze s holí hledal cestičku ven. Pódium jasně vymezovalo, kudy mají jít," vysvětlil brněnský instruktor vodicích psů Milan Dvořák.

Od příštího roku budou vzhled zahrádek hodnotit také památkáři. Centrum Brna je totiž památková rezervace. Původně se měli památkáři k zahrádkám vyjadřovat už letos, provozovatelé si vymohli odklad. Podle vedoucího magistrátního odboru památkové péče Martina Zedníčka zahrádky nemají zakrývat hezké stavby. „Židle, stoly a jednoduché slunečníky bez reklam nevadí," podotkl.

Na magistrátu ovšem zatím neví, jak přesně budou jednotlivé zahrádky hodnotit. „Záleží na konkrétní ulici. Jsme ochotni s restauratéry jednat předem, aby věděli, co je možné a co už za hranou. Také dáme na doporučení památkového ústavu," dodal Zedníček.