Dát si kávu a první letošní zmrzlinu na zahrádce chtěla už v polovině března Jana Šebestová. „Nevím, proč restaurace můžou venkovní posezení otevřít až od dubna. Myslím, že o tom má rozhodovat především počasí a zájem lidí," upozornila mladá žena.

Řada podniků otevřít chtěla, ale nedovoluje jim to vedení městské části Brno-střed. „Lidé se nás často ptali, proč ještě zahrádku nemáme. Chtěli si vzít pití ven, protože bylo krásně. Bohužel termín je pro nás pevně daný," posteskl si číšník Ladislav Bílek, který včera pomáhal naskládat křesla před kavárnu Aida v Běhounské ulici.

Ještě dva týdny nemůže zahrádku otevřít restaurace Potrefená Husa u Zelného trhu. „Zažádali jsme v předstihu. Tuším, že ještě v lednu. Ale povolení se nám podařilo vyřídit až od patnáctého dubna. Poptávka u našich hostů je velká. Díky zahrádce můžeme v létě přivítat až o třetinu více lidí než obyčejně," popsal manažer restaurace Martin Pospíšil.

Podle mluvčího městské části Brno-střed Romana Buriána ale žádný podnik o otevření před začátkem dubna nepožádal. „Majitelé většinou chtějí zahrádky až od poloviny dubna nebo začátkem května. Zatím jsme přijali devětasedmdesát žádostí a vyřízených je z toho dvaapadesát. Většina jich přišla až koncem minulého měsíce, zájemci to většinou nechávají na posledních chvíli," popsal Burián.

V dalších částech Brna provoz zahrádek časové omezení nemá. „Nemáme k tomu ani důvod. Pravda ale je, že žádost o otevření venkovních posezení mimo sezonu jsme nedostali ani jednu. Za každý den u nás podniky zaplatí pět korun za jeden čtvereční metr na městském pozemku," informoval mluvčí Brna-severu Martin Ingr a dodal, že na soukromých pozemcích restaurace své zahrádky ohlašovat nemusejí.

Zatímco většina lidí posezení venku ve středu města vítá, obyvatelé těchto ulic si v létě stěžují na hlasité chování hostů. „Teď nám takových upozornění přibude. Na zahrádkách může být například puštěná hudba pouze do deseti hodin večer. Provozovatelé nařízení sice mnohdy dodrží, ale stejně jim vyhrává rádio uvnitř a lidé ho slyší. V takových případech se s nimi snažíme domluvit," sdělil mluvčí strážníků Jakub Ghanem. S letní sezonou jsou spojené i drobné výtržnosti. „Někdy řešíme až šest případů za noc," dodal.

Podle Buriána provozovatelé nejčastěji hřeší tím, že přesáhnou povolenou velikost zahrádky, omezují dopravu na silnici nebo chodce a přetahují otevírací dobu. „V historickém centru můžou zavřít až o půlnoci, ve zbytku ulic do deseti večer. Do té doby musejí být zahrádky sklizené a zavřené. Ne, že o půlnoci ještě přijmou poslední objednávky, do půl jedné hosté dopíjí a personál pak do jedné sklízí stolky a židle," sdělil Burián.

Zahrádky z centra zmizí nejpozději jedenatřicátého října.