Podle pověsti ikonu namaloval svatý Lukáš. „Historici se ale domnívají, že pochází z období rané gotiky. Obraz věnoval brněnskému kostelu svatého Tomáše na Moravském náměstí císař Karel IV. v roce 1356. Byla to jedna z mála madon křesťanského východu, které se přezdívalo průvodkyně na cestě životem," upřesňuje mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Unikátní obraz je namalovaný olejovými barvami na dřevěné podložce. Právě díky tmavému zbarvení si madonu oblíbily tisíce poutníků i Brňanů. „Pro věřící není objekt úcty jen velice vzácný obraz, ale hlavně to, co představuje. Panna Marie totiž drží malého Ježíše a druhou rukou na něj ukazuje jako na toho, který je cesta, pravda a život," vysvětluje farář Tomáš Mráz z kostela svatého Tomáše, kde ikona původně byla. V osmnáctém století ji augustiniáni přestěhovali na Staré Brno.

Kopii obrazu Černé Madony ještě nedávno vlastnila velká část křesťanských domácností v Brně. „Někteří nosí malou podobiznu v peněžence doteď," doplňuje Jandlová.

Kartičky s madonou lidé dostanou i po nedělní mši na Petrově, kterou odslouží kardinál Dominik Duka o půl jedenácté dopoledne. Formát je uzpůsobený tak, aby se obrázek vešel do peněženky třeba jako platební karta. „Přímluva Panny Marie je však na rozdíl od ní nevyčerpatelná," připomíná Jandlová.

Černé Madoně lidé kromě ochrany farníků také přikládají zázračnou moc při ochraně Brna. Podle křesťanské tradice její přímluva pomohla zvrátit rozhodující útok švédských obléhatelů v roce 1645. Právě výročí 370 let si Brno od pátku připomíná. „Důvěra lidí v její pomoc byla zřejmě rozhodující element, aby neztratili odvahu a naději," říká Mráz. Od té doby někteří Brňané věří, že ikona je záruka dobré budoucnosti města.