V oblasti leží mnoho rodinných domů, jejichž majitelé s výstavbou nesouhlasí. Místní se proto s žádostí o podporu obrátili na vítěze letošních komunálních voleb Sdružení občanů Lesné. Výsledkem je petice, která má nyní kolem 150 podpisů. „Lidem jsme při zpracování petice nabídli pomoc," sdělil předseda sdružení Martin Maleček.

Největším problémem je podle místních zvýšení hluku. „Už teď se hlučnost pohybuje nad limitem. Spát s otevřeným oknem bez špuntů do uší je nemožné," míní spoluautor textu petice Jáchym Frank.

Hlasitá auta podle něj nebudou jediným zdrojem hluku. „Ve druhém patře má být nonstop restaurace nebo obchody," postěžoval si Frank.

Lidem z okolních rodinných domů se nelíbí ani stojan se zkapalněným propan-butanem. „Ten je při smísení se vzduchem velmi výbušný," vysvětlil Frank.

Kromě dvoupatrové budovy a pěti výdejních stojanů má na místě stát až devítimetrový světelný poutač. „Předpokládáme, že by mohl zhoršit světelný smog," uvedl Maleček. Husovická čerpací pumpa by navíc byla už čtvrtou v okolí. Lidé to považují za zbytečné. „V oblasti, která není tak hustě zabydlená, máme už tři velké stanice," připomněl předseda sdružení.

Ten včera vyzval starostu městské části Brno-sever Rostislava Hakla, aby se k celé situaci vyjádřil. „Územní řízení trvá od začátku září a za tu dobu k nám nepřišla jediná stížnost," oponoval Hakl. Podle něj je řízení v souladu se zákonem. „Pokud by se lidé obrátili na radnici, určitě bychom na všechny jejich připomínky reagovali," doplnil starosta.

Na místě plánované stanice už v minulosti benzinová pumpa stála. „I to dokládá fakt, že ten pozemek je pro takový účel vhodný," řekl Hakl. Kvůli nesplňujícím stavebním standardům byla pumpa v roce 2005 odstraněna. Stavební úřad Brna-severu o případné výstavbě rozhodne 20. listopadu.

LENKA VOTŘELOVÁ