VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Červené, pálivé i veganské. Burgerfest lákal na nejrůznější ochutnávky

Brno /REPORTÁŽ/ – Od středu obchodního centra Vaňkovka se line vůně čerstvě grilovaných hamburgerů. Prodavači z desítek stánků nabízejí hostům pestré ochutnávky typických amerických specialit. Na své si přijdou milovníci ostrých jídel i vegetariáni. Burgerfest, který na místě již od pátku pořádá organizace Trhy jako Brno, láká davy návštěvníků.

1.10.2016 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
21 fotografií

Brněnský Burgerfest.Foto: DENÍK/Attila Racek

Před většinou stánků se hromadí řady lidí. Nejvíce Brňanů netrpělivě vyhlíží další výdejní várku u stanu společnosti Kaiser Frank. „Poptávka je obrovská. Každých šest minut připravíme dvanáct hamburgerů," vypráví kuchař Arnošt Maslík, který podává hladovým zákazníkům čerstvě připravené slaninové cheeseburgery.

Vysokou zvědavost mezi hosty probouzejí také různobarevné hamburgery, které prodávají majitelé stánku Vinařství Skoupil. Návštěvníci mohou vybírat mezi burgerem s červenou, zelenou, černou nebo klasickou houskou. „Protože jsme původně vinaři, chtěli jsme lidi něčím zaujmout. Přemýšleli jsme nad různými variantami burgerů a kolegyni cukrářku napadlo, že bychom je mohli nabarvit tak, aby symbolizovaly jednotlivé druhy. Vegetariánské jsou zelené, kuřecí se sušenými rajčaty jsme udělali do červena a vepřové s chilli omáčkou jsou černé," popisuje kuchař Jiří Vařílek.

Návštěvnice Eva Fryšová ovšem raději vsadila na běžné odstíny housek. „Ochutnala jsem výborný hovězí burger. Je to úplně něco jiného, než když si jej objednáte v Mc Donaldu," myslí si.

Součástí programu byla také přehlídka třinácti amerických aut – Mustangů. Nejstarší model, který návštěvníkům jejich majitelé ukázali, byl z roku 1968. Jiné byly staré do deseti let. „Na to, jak jsou Mustangy silná auta, jsou za poměrně dostupnou cenu. Ve Spojených státech je to totiž běžné, až sociální auto. V českých prodejnách si jej lidé mohou pořídit teprve od minulého roku, přibližně za milion korun," říká organizátor srazu Zbyněk Šmahel.

Průměrný Mustang má podle něj asi tři sta koní. „Přestože některé vypadají na první pohled zastarale, jsou rychlejší, než auta, která má většina z nás v garáži," hodnotí přehlídku Brňan Adam Martinec.

Autor: Markéta Chumchalová

1.10.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Neznámý pachatel v noci postříkal stříbrnou barvou auto stojící před rodinným domem ve vesnici na Ivančicku.

Vandalové se vyřádili na autech: posprejované, rozbité okno, vypuštěná kola

Pásovci jsou zajímaví schopností úplně se stočit do kuličky, čímž se chrání před predátory.
6

Vypadají jako spojení želvy a králíka. Dva noví pásovci se v zoo ještě nepotkali

AKTUALIZOVÁNO

Dopravci dostanou od kraje sto milionů k odvrácení stávky. Odborářům to nestačí

Brno – Sto milionů korun dostanou od kraje autobusoví dopravci, kteří před několika týdny vstoupili do stávkové pohotovosti. Ve čtvrtek to odhlasovali krajští zastupitelé. Pokusí se tak odvrátit hrozbu stávky, o které odboráři debatovali ve středu. 

Brněnská polární stanice funguje 10 let. Vědci našli i kosti vyhynulého ještěra

Brno /INFOGRAFIKA/ – Neustálé denní světlo i teploty hluboko pod bodem mrazu překonávají vědci při expedicích na polární stanici Masarykovy univerzity v Antarktidě. Jejich bádání přineslo už několik významných objevů. Ve středu od počátku fungování stanice uplynulo přesně deset let.

Poprvé se setkají na jevišti. Bolek Polívka převychová svého syna v šaška

Brno – Jako starý panovačný šašek obklopený svým dvorem, který chce převychovat šlechtického sirotka, se v nové autorské tragikomedii představí Boleslav Polívka. Mladého šlechtice, který se ovšem šaškem stát nechce, ztvární Polívkův syn Vladimír. Bude to vůbec poprvé, kdy se oba setkají na jevišti: v brněnské premiéře, v sobotu od sedmi hodin večer v Divadle Bolka Polívky.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Brno - Na jeden den odložit vařečku, nazout brusle, vzít do rukou hokejku a poměřit se s přáteli z branže v hokejových dovednostech. To byl sen šestatřicetiletého šéfkuchaře Davida Viktorina z brněnské restaurace Rynk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies