Z tisícovky Jihomoravanů se 116 léčí s obezitou. Celkem trpí chorobnou tloušťkou zhruba 110 tisíc lidí v kraji. V celé republice je pak podle zprávy Ústavu zdravotnických informací a statistiky obézních přes milion lidí. Přestože jsou tato čísla alarmující, Jihomoravané na tom nejsou v porovnání s ostatními kraji nejhůře. Jsou dokonce čtvrtí nejhubenější.

Podle lékařky Miroslavy Navrátilové z Poradny pro poruchy metabolismu a výživy Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích to může být způsobené třeba i tím, že kraj je vinařský. „Lidé často pracují na zahradách a polích. Hodně jich má také psy, se kterými chodí na procházky," myslí si lékařka.

Nejtlustší jsou lidé na Ústecku, nejhubenější v Moravskoslezském kraji. Podle lékařky mohou za tyto rozdíly místní zvyklosti. „V různých krajích jsou třeba jinak oblíbené tradiční zabijačkové hody," podotkla Navrátilová.

110 000
Jihomoravanů se léčí kvůli obezitě. V porovnání s ostatními kraji je na tom ale jižní Morava celkem dobře.

Faktem ovšem je, že čekárny v ordinacích praktických lékařů pro dospělé plní lidé s obezitou víc než dříve. Každoročně na jižní Moravě jich je víc o zhruba sedm procent. „S obezitou se setkávám velmi často a to bohužel i u mladých lidí," potvrdila brněnská praktická lékařka pro dospělé Ivana Kolínková.

Zároveň přibývá lidí s vysokým krevním tlakem, téměř osm procent. O zhruba stejné číslo je víc lidí se srdečními chorobami. Mrtvici prodělalo o desetinu víc lidí.

Obezita přitom může i za další vážné zdravotní problémy a nemoci. Například neplodnost, bolesti kloubů, cukrovku, dnu, dušnost nebo třeba nespavost. „Pacienti často přichází s požadavkem, abychom jim předepsali zázračný lék, který by jejich obezitu vyřešil. Ten ale neexistuje," upozornila Kolínková.

Potíže se svou váhou má i Pavel Medek z Brna. „Omezuje mě to v některých sportovních aktivitách, snadno se zadýchám. Jinak ale svou váhu nijak řešit nehodlám," prohlásil.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

S obezitou se nepotýkají jen dospělí. V kraji už vyslechlo tuto diagnózu přes tři tisíce dětí do čtrnácti let, mezi patnáctým a osmnáctým rokem je obézních dalších dva tisíce dorostenců. V celé republice je obézních dvaatřicet tisíc dětí. „Dětem úplně chybí přirozená aktivita ve formě her. Třeba, že by šly ven na hřiště, kde by si hrály. Jsem pro zvýšení počtu hodin tělocviku, ale to problém zcela nevyřeší," nastínil tělocvikář Jaroslav Ondra ze základní školy v brněnské Líšni. Podle jeho zkušenosti má problémy s váhou asi desetina žáků.

Odborníci upozorňují, že za obezitu dětí může vedle nedostatku pohybu i špatná strava. „Z chyb ve výživě to je především přebytek cukru, a to i v pití, nedostatek ovoce a zeleniny a zdravých tuků," upozornila lektorka kurzů výživy dětí Monika Teichmanová.

Obezitu u dětí by řešila vzděláváním rodičů, dětí, škol i provozovatelů jídelen. „Účinné by bylo taktéž zakázat reklamy na sladkosti, stejně jako na cigarety. Zavedla bych také vyšší daň na soft drinky a omezila nabídku v automatech i v bufetech ve školách," řekla.

Sladkostí se úplně zbavili například v brněnské základní škole v Janouškově ulici. „Nemáme ani bufet. Máme automat jen na minerálky a spíše neslazené nápoje. Dále také automat na mléko a na celozrnná jídla. Občas se v této variantě sladkost objeví, žádné bagety se salámem ani přeslazené nápoje u nás ale děti nenajdou," podotkl ředitel školy Jan Maroši.

Podle lektorky Teichmanové vývoj obezity není vůbec příznivý. „Z obézních dětí jsou obézní dospělí, kteří jsou pak obézní rodiče. Jedna z cest, jak snížit nadváhu u dětí, je práce s rodiči," upozornila Teichmanová.

Liposukce už není jen doména žen. Každou pátou podstoupí muž

Brno - Liposukci, čili odsátí tuku, má ve své nabídce čím dál tím víc brněnských klinik. Už ale není jen výdobytkem žen. Kromě těch ve věku mezi třiceti a padesáti lety ji čím dál častěji podstupují i muži. „Za loňský rok u nás představovali přes pětinu všech provedených liposukcí," uvedl primář plastické chirurgie Ivan Justan z kliniky Surgal v Brně.

Nejčastěji si muži nechávají odsát oblast břicha. Často také řeší nežádoucí tuk na prsou či dokonce podbradek. Méně častá je pak liposukce boků.

Cena zákroku se odvíjí od problematické partie a způsobu, jakým se operace dělá. Třeba klasické odsátí břišního tuku kanylou stojí zhruba pětadvacet tisíc korun.

Podle plastického chirurga Petra Pachmana z brněnské kliniky Medicom je zájem ze strany mužů daný dnešní dobou. „Klade se stále větší důraz na zevnějšek. Jejich potřeba vypadat dobře je den ode dne silnější," vysvětlil chirurg.

Liposukci břicha laserem podstoupil čtyřicetiletý Petr, který si nepřál uvést své celé jméno. „Břicho mě hodně trápilo. Přibližně tři týdny po zákroku jsem musel nosit stahovací prádlo," řekl.

Nejpočetnější skupinou, která liposukci podstupuje, jsou ale stále matky po mateřské dovolené. Některým se nabraná kila po těhotenství nedaří shodit, jiným zůstane po dětech povolené břicho. „Někdy to spraví pouhá liposukce, jindy musíme už přistoupit k plastické operaci," uvedl Pachman.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ
RŮŽENA MACHÁLKOVÁ