Za holografický mikroskop získal cenu Kapsch za invenci. „K vítězství nám dopomohla souhra okolností i pěkná týmová spolupráce. Vše zkrátka zapadlo do sebe tak, jak mělo," říká Chmelík.

Třiadvacet let učí na brněnské technice, původně ale Chmelík vystudoval fyziku pevných látek na Masarykově univerzitě. „Přešel jsem na více technické zaměření fyzikálního inženýrství. Baví mě sledovat, jak myšlenky, které rozvíjíme od fyzikálního základu, dojdou nakonec i k praktickému uplatnění, třeba v lékařství," popisuje.

Holografický mikroskop umožňující pozorovat živé buňky zajistil brněnskému týmu ocenění Česká hlava. „Při běžném pozorování jsou buňky špatně vidět, proto se obarvují. Barvivo má ale dopad na jejich chování. Náš mikroskop buňky pozoruje ve zcela přirozeném prostředí," vysvětluje Chmelík. Díky tomu se dá například lépe posoudit, jaký vliv mají konkrétní léčiva. V budoucnu to může zjednodušit studium vlivu léků na rakovinu.

Práce na výzkumu trvala zhruba patnáct let, stále ale není u konce. „Mikroskop už lze běžně používat, jde ale o novou techniku, takže ještě řešíme některé postupy," upřesňuje.

S vývojem pomohli také studenti brněnské techniky. „Jsem nadšený, že se na projektech podílejí," míní Chmelík, který nyní hledá spolu s lékaři svatoanenské nemocnice nejvhodnější způsob, jak vyhodnocovat vzorky nádorů.