Od začátku prázdnin neprojela přes tramvajový uzel Česká ani jedna tramvaj. Největší dopravní omezení, které od začátku prázdnin trápí Brňany, by ale mohlo skončit o dva týdny dříve, než se plánovalo.

„Díky hezkému počasí pokračují práce velmi rychle. Zatím to vypadá, že by vše mohlo být hotovo už osmnáctého srpna,“ říká mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová.

Tím ovšem dobré zprávy pro lidi, kteří potřebují Brnem cestovat rychle, končí. Další uzávěrky rušných ulic i křižovatek by měly trvat až do konce srpna. To je příklad ulice Netroufalky u nového kampusu v Bohunicích.

Mnozí Brňané tak například při cestě do práce narazí hned na několik uzávěrek. „Když člověk sjíždí třeba do Pisárek, silnice se tam zúží ze tří do jednoho pruhu a tvoří se hrozné kolony. U Hradecké směrem na Svitavy opravovali jednu stranu mostu snad měsíc. A v Řečkovicích u kostela je to rozkopané snad už potřetí. To někdo nemůže naplánovat tak, aby se to mohlo dělat na jeden zátah?“ ptá se Brňan Libor Svátek.

Vedení brněnského magistrátu slibuje, že od podzimu budou lidé mít o dopravních omezeních ve městě více informací. „Měla by vzniknout jednotná databáze. V ní budou všechny uzavírky, které schvaluje dopravní odbor magistrátu nebo Jihomoravský kraj,“ řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Silničáři nad stížnostmi řidičů většinou jen krčí rameny. „Musíme se vyhýbat velkým akcím na výstavišti nebo festivalům. Prázdniny jsou ideální termín, jezdí méně aut a stavební sezona je v plném proudu,“ řekl Roman Nekula z Brněnských komunikací.