Pro dnešní den jsou časové možnosti vyřízení vaší záležitosti bohužel vyčerpány. Obraťte se na nás v další úřední dny. Lístek s tímto textem vytiskl automat Marii Horváthové už pětkrát. To když šla žádat o pas pro svoje dítě a chtěla si nechat přidělit pořadové číslo.

Při posledním odmítnutí jí už povolily nervy. „Udělala jsem trochu scénu a úředníci mě naštěstí ještě vzali. Jinak bych asi s dítětem na dovolenou neodjela," řekla Horváthová, která potřebovala pas pro svého pětiletého syna.

Od 26. června totiž končí platnost zápisu dětí v dokladech u rodičů. Při cestách do zahraničí musí mít každé dítě svůj pas nebo občanský průkaz.

Podobnou zkušenost jako Horváthová má i Brňanka Petra Wagnerová. Na pobočku magistrátu v Husově 3 se vydala minulý pátek. Ne-uspěla, i když tam přišla více než dvě hodiny před koncem úředních hodin. „Znovu to zkusím v pondělí. Na dovolenou sice jedeme až v srpnu, ale třicet dní trvá, než úředníci nový pas vydají," řekla Wagnerová.

O tom, že by se k vyřízení pasu objednala předem přes internet, neuvažuje. „První volné termíny jsou až v polovině července. Tím pádem bychom nestihli odjet v srpnu," vysvětlila žena.

Původně magistrát umožňoval registraci v elektronickém systému třicet dnů dopředu. „Vždy o půlnoci jsme přidali jeden den. Ale i ten byl téměř okamžitě obsazený. Minulé pondělí jsme tak zdvojnásobili počet dnů, na které je možné se objednat," sdělila vedoucí odboru správních činností brněnského magistrátu Jitka Maderová.

Úředníci odbaví asi sedm stovek žadatelů o nové pasy nebo občanské průkazy denně. „Nejvíce lidé chodí kvůli vyřízení dokladů pro děti. Za standardní pas zaplatí rodiče sto korun a jeho platnost je pět let. Zvlášť u malých dětí ale musí rodiče hlídat jejich podobu. Není možné, aby pas, který získalo dítě ve třech měsících, používalo i ve čtyřech letech," sdělila Maderová.

Na cesty po Evropské unii stačí dětem občanský průkaz, který vyjde na padesát korun. „Čekací doba na oba doklady je třicet dní. Pokud však rodiče spěchají, je možné vydat doklad ve zkrácené lhůtě. Za pas pro děti do patnácti let zaplatí tisíc korun. Má ovšem jen půlroční platnost," řekla Maderová.

Jak dlouhá je čekací doba u jednotlivých přepážek, zjistí lidé na internetových stránkách magistrátu. Například v pátek v deset hodin dopoledne čekala na podání žádosti o bio-metrický pas více než stovka lidí. Kolem jedenácté hodiny už systém informoval, že úředníci nové zájemce o pas nepřijmou.

A to magistrát v polovině května rozšířil úřední hodiny. „V úterý, čtvrtek a pátek jsme přidali hodinu navíc. Další prodlužování už není technicky možné. Po úředních hodinách totiž lidé za přepážkami zajišťují další agendu. Musí například prověřovat správnost údajů na dokladech, které zpracovává Státní tiskárna cenin," vysvětlila Maderová.

Lidé ve frontách však nestojí jen kvůli pasům pro svoje děti. „Přišel jsem si vyřídit novou občanku. Čekám tu už dvě hodiny, ale vypadá to, že se na mě ještě dostane. Podle vydaného pořadového lístku jsem naštěstí téměř přesně poznal, kdy přijdu na řadu. Mohl jsem si tak v mezičase vyřídit další věci," řekl například Dalimil Hrstka.

Podle Maderové se situace může zlepšit začátkem června. Magistrát posílí přepážky k výdeji hotových dokladů.

Úřední hodiny

Husova 3, 5

- občanské průkazy, výdej pasů

- pondělí, středa: 8.00 - 17.00

- úterý, čtvrtek, pátek: 8.00 - 12.00

Husova 3

- žádosti o vydání pasu

- pondělí, středa: 8.00 - 17.00

- úterý, čtvrtek, pátek: 8.00 - 13.00