Opravy stavby vedle Divadla Husa na provázku, známé spíše jako Lídlův dům, stojí skoro sto milionů korun a hotové mají být v dubnu příštího roku. „V přízemí po nich nabídneme různorodé provozy. Řemeslnou pekárnu, bistro, vinný bar a prodejnu s občerstvením. Chceme aby zákazník mohl vidět všechny, kteří se podílí na výrobě,“ sdělil projektový manažer Karel Mareš.

Ředitel kanceláře městského architekta Michal Sedláček.
Městský architekt chystá velkou výstavu. Představí i novou obytnou čtvrť

Sklepení domu využije dvojice podnikatelů Jan Vlachynský a Andrej Vališ provozující například oceňovaný Bar, který neexistuje. „Koncept nového podniku je propojit restauraci a klub. Návštěvník má přijít na jídlo a zároveň mít pocit, že sedí v klubu,“ popsal Vlachynský.

Lídlův dům
- Dům od roku 1537 patřil cisterciáckému klášteru ve Žďáru nad Sázavou.
- Na konci 19. století ho zakoupil výrobce hudebních nástrojů Josef Lídl.
- Stavba je od roku 1958 památkově chráněná.

Zároveň dodal, že nový podnik otevřou příští rok v červnu. Restaurace je zatím největší projekt podnikatelů.


Lákat do domu má podle projektantů i netradiční zahrada. „Nádvoří domu bude ukrývat jednu z největších vertikálních zahrad v České republice. Vnese atmosféru přírody do města a zároveň čistí a zvlhčuje vzduch,“ prozradil Mareš. Vyšší patra budovy dělníci přestaví na kanceláře a byty.


Dům od roku 1958 patří mezi kulturní památky. „Jedná se o stavbu s významnou hodnotou. Všechny stavební zásahy musí investor konzultovat s památkovým ústavem,“ upozornil památkář Petr Czajkowski. Řemeslníci musí dávat pozor třeba na původní barokní okna, unikátní nástěnné malby nebo omítky.

Kvůli úřednické chybě je v Brně už rok ohrožených asi čtrnáct set památek. U části majitelé požádali o nové zapsání na seznam.
Daň za úřednickou chybu: Brno ztratilo už 37 památek, ohrožených je 1400

Palác patřil dlouho dobu klášteru ve Žďáru nad Sázavou. Žďárský opat ho využíval zejména pro reprezentativní účely. Na konci osmnáctého století se v domě nacházel hostinec U Krásné otrokyně. Označení Lídlův dům stavba získala podle výrobce hudebních nástrojů Josefa Lídla, který stavbu na konci devatenáctého století koupil.

PETR UHLÍŘ