VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chcete změnu? Zkuste kapra na černo

Brno - Vedle tradičního obalovaného kapra bude na sváteční tabuli připravené devětadvacetiletou Monikou Reinovou z Brna ještě jedna rybí specialita. Staročeský kapr na černo.

23.12.2009
SDÍLEJ:

Staročeský kapr na černo.Foto: Deník/Grabriela Peringerová

„Přijedou k nám příbuzní z Polska a chci jim z kapra připravit něco méně obvyklého. Protože jižní Morava nemá žádný tradiční recept, vybrala jsem si kapra na černo, který je tradiční v jižních Čechách,“ říká mladá žena.

Reinová je sice profesionální kuchařka, ale přípravu kapra na černo podle ní zvládne téměř každý. „I když se do omáčky přidává hodně ingrediencí, všechny jsou běžně k dostání v obchodech,“ dodává Reinová. Recept opsala z kuchařky z roku 1929. Její autor doporučuje uvařit kapra den nebo dva před servírováním a nechat maso proležet, aby získalo chuť omáčky.

Reinová proto už před Štědrým dnem kolečka nakrájené zeleniny nejdříve smaží na másle, zalévá vodou, přilévá ocet a přidává všechno koření a černé pivo. Do této směsi vkládá půlku kapra. „Rybu vaříme jen krátce, stačí patnáct minut,“ říká kuchařka. Po vyjmutí ryby z pekáčku zahušťuje omáčku perníkem, chlebem a přidává i rybízovou zavařeninu. V misce si spaří mandle, vlašské ořechy, rozinky a sušené švestky a vše krátce povaří. „Ke kaprovi na černo pak servíruji bramborový knedlík opečený na másle,“ doplňuje kuchařka. Takové jídlo je podle ní zdravější než klasický obalovaný kapr.

Reinová ve čtvrtek prostře pro přítele, maminku a část rodiny z Polska. „Myslím, že Vánoce budou hezké se smaženým kaprem i kaprem na černo. Nezáleží přece na tom, co je na stole, ale kdo se kolem něj sejde,“ uzavírá.

Autor: Gabriela Peringerová

23.12.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brňané v Líšni v parku pod zastávkou Masarova v neděli slavnostně zahnali zimu.
20

OBRAZEM: Brňané zaháněli zimu a upalovali čarodějnice

Záchytné parkoviště v Bílovicích vznikne pravděpodobně na místě současných stavebnin (na snímku).
4 7

Záchytné parkoviště? V Bílovicích jsou pro

AKTUALIZOVÁNO

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Brněnsko – Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu dodávka sjela do svodidel a otočila se na bok. Při havárii, která se stala před tři čtvrtě na čtyři ráno, se zranilo šest cizinců. Událost omezila provoz v obou směrech dálnice. „Na místo vyjeli hasiči z Rosic a Velké Bíteše, kteří raněné posádce poskytli první pomoc. Poté místo zásahu osvětlili a zajistili proti požáru," popsal postup hasičů jejich krajský mluvčí Jaroslav Mikoška.

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Jižní Morava - Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies