„Poprvé po několika letech neúčelové dotace městským částem zůstanou beze změny. V minulosti přitom vždy rostly alespoň o výši inflace. Peníze z navýšení nám budou chybět. Na sněmu starostů to řešíme od června. Bohužel bezvýsledně,“ prohlásil starosta Černovic Jiří Hladík.

Sníh ze stezek nebudeme uklízet
Na příkladu vlastní městské části vysvětlil, co bude méně peněz v radniční kase znamenat. „V lednu přestaneme odklízet sníh, trávu budeme sekat pouze jednou místo šestkrát. Lidé si sice budou nejspíš stěžovat, ale my na víc nebudeme mít peníze,“ dodal Hladík.

Podobně to vidí i jeho kolegyně Jana Bohuňovská z Ivanovic. „Zatímco příspěvkové organizace dostanou více, my ne. Například Dromu navrhují čtyři a půl milionu korun. Ivanovice dostávají oproti tomu jen tři miliony tři sta tisíc. A to z toho platíme provoz radnice, platy zaměstnanců, údržbu chodníků a další věci. Je to nepoměr,“ rozhořčovala se ivanovická starostka Bohuňovská. Podle ní se městská část nemůže ani starat o budovu radnice. „Nejspíš budeme muset sehnat peníze jinak, třeba oslovíme sponzory,“ řekla starostka.

Podle města ale situace není vůbec nová. „S tím, že nejsou peníze na opravy některých budov, škol a chodníků, se potýkáme už několik let,“ uvedla radní Jana Drápalová, která je současně starostkou Nového Lískovce.

Jak tvrdí, městská část by si měla vytyčit priority, na které peníze uvolní. „Musíme se uskromnit jinde. Nový Lískovec například nemá ani jedno služební auto. Snažíme se peníze dávat do občanů, takže chodníky v zimě budou odklizené,“ uvedla Drápalová.

Dotace by mělo zastupitelstvo schválit zítra a měnit se tak na nich nejspíš nic nebude.


Pokud by starostové některých částí peníze na údržbu chodníků a parků neuvolnili, Brňané se mohou oprávněně obávat o své zdraví. Jen víkendová sněhová kalamita zaplnila všechny ambulance ve městě. „Lidé k nám chodí se zlomeninami, oděrkami nebo vykloubením. Kvůli náledí máme plno,“ uvedla mluvčí bohunické nemocnice Anna Nesvadbová. Během týdne má navíc přituhovat. „Sněžit sice bude už méně, ale koncem týdne by měly noční teploty klesnout až na minus deset stupňů,“ dodal Tomáš Balcar z Metopressu.