Odchovat lední medvíďata v zajetí je pro chovatele velký úspěch. „Jsem na ně velmi pyšný. Odchov mláďat je vždycky důkazem toho, že chovatelé odvedli dobrou práci a že mají zvířata dobré životní prostředí,“ říká Číhal. S týmem ošetřovatelů se jim podařilo vytvořit medvědici Coře k porodu co nejpřirozenější prostředí. Cora porodila v umělé noře, v které byla s mláďaty tři a půl měsíce zavřená. „Nechtěli jsme zasahovat. Čím přirozeněji to probíhá, tím jsem spokojenější. Nejvíce práce má udělat matka. Lidé říkají, že jsem nelida, ale nesmíme zvířata humanizovat,“ vysvětluje Číhal.

Jedinou kontrolu tak měli pomocí videokamer. „U medvídků jsme od jejich narození hlídkovali. Obrazovku s přenosem jsem měl dokonce doma a s kolegy jsme se střídali i po nocích. Teď už je to naštěstí lepší. Víme, jaký mají režim. Většinu noci prospí. Mají ve výběhu rodinnou pohodu,“ oddechl si Číhal. Záběry z porodního boxu brzy ukázaly, že je medvědice velice svědomitá matka a že se na ní chovatelé mohou spolehnout.

Největší nebezpečí hrozilo medvíďatům ve výběhu s bazénem a skalami. „Největší strach jsem měl, když vyšla medvědice s medvídky nahoru na skály. Byla to ještě batolata a chození jim dělalo problémy. Je to jako, když se bojíte, aby vám dítě nepřeběhlo přes cestu.“ popisuje chovatel starosti s mláďaty. Naposledy se mu zatajil dech, když jedno z mláďat spadlo do bazénku. Medvědice ho však tlapou okamžitě vyzvedla ven.

Zoo se bude mláďaty pyšnit asi rok a půl. V té době se ale má do výběhu vrátit otec medvídků. Samci se s mláďaty nesnáší. Proto medvíďata poputují do jiných zoologických zahrad. „Budou mi chybět, ale budu moc rád, když dostanu zprávu, že se jim daří dobře a že třeba mají svá vlastní mláďata,“ dodává Číhal.

Vendula Jičínská