VYBERTE SI REGION

Chřestovou klobásu lidé zapijí tmavým pivem a moravským vínem

Ivančice - Čtyři tuny bílého a dalších dvě oblíbenějšího zeleného chřestu o víkendu snědí milovníci této lahůdkové zeleniny v Ivančicích. Na jedenadvacátém ročníku tradičních oslav se spojí gastronomie s kulturou. „Vybere si každý, gurmán, milovník vína i kulturně založený člověk," slíbil organizátor Aleš Tureček.

21.5.2015 2
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zároveň vyzdvihl, že na slavnostech letos návštěvníci poprvé okusí výhradně český chřest. „Populární zeleninu jsme dřív dováželi ze slovenské obce Veľké Leváre. Tentokrát ji dopraví kamion z Hostína na Mělnicku. Veškerý chřest, který představíme, je tedy domácí," vzkázal.

Chřest s vínem

Organizátoři letos kladou důraz na spojení českého chřestu a moravského vína. Ke spolupráci si přizvali sommeliéra a degustátora Pavla Chrásta, který v roce 2007 připravoval jídelníček na summitu prezidentů v Praze.

V Ivančicích lidem ke specifickým chřestovým lahůdkám doporučí konkrétní víno. „Aby jeho chuť nedominovala nad chutí jídla, často se chřest kombinuje s výraznější ingrediencí, kterou může být kozí sýr, omáčka, losos, případně kuřecí maso," vysvětlil Chrást.

Na slavnostech se představí patnáct jihomoravských vinařství a také minipivovary. „Lidé se z jejich zástupci můžou potkat a popovídat si s nimi," podotkl Tureček.

Ivančické Slavnosti chřestu
- Kdy: od pátku 22. do neděle 24. května
- Kde: Ivančice na Brněnsku - Vstupné (plné/zlevněné): pátek zdarma, sobota a neděle 100/80 Kč
- Prodej chřestu: bílý (500 g) za 60 korun, zelený (400 g) za 60 korun
- Vybraný program: pátek (hlavní pódium): celý den vystoupení ivančických škol a Moravanky; sobota (hlavní pódium): 14.30 Fireballs, 16.30 J. Samson Lenk a Radim Zenkl; sobota (kuchařské pódium): 12.00, 14.00, 16.00 Show Petra Stupky; neděle (kuchařské pódium): 10.30 Jiří Krampol, 12.00 Martin Zounar, 14.30 Krampol a Zounar vaří s Petrem Stupkou

Na slavnostech mají zastoupení třeba vinařství Regina Coeli, Karel Válka nebo Jan Flajšinger. Celkem návštěvníkům nabídnou 125 vzorků.

Ostatní nápoje návštěvníci nově dostanou ve vratných kelímcích. „Loni po slavnostech zůstalo asi sedmdesát pytlů nevytříděného odpadu. Převážnou část tvořilo jednorázové plastové nádobí," připomněl Tureček. Lidé za zálohu padesát korun dostanou kelímek. Při odchodu ho vrátí a peníze dostanou zpět.

Letos nehrozí, že chřestu bude málo, což byl pro organizátory dřív strašák. „Kromě šesti tun chřestu máme ještě další zásoby. Zelený vždy chyběl, tentokrát jsme ho vzali o tunu víc," ujistil Tureček.

Podle Jana Charváta ze společnosti Český chřest se lahůdka z Mělnicka vyznačuje vysokou cukernatostí. „Chutí připomíná sladký hrášek," popsal Charvát.

Ivančicko bylo dřív pěstováním chřestu proslulé. Podle Turečka na jižní Moravě vymizel kvůli složitému pěstování. „Jednodušší je zasadit dotovanou řepku než se starat o náročný chřest," vysvětlil Tureček, který má zkušenosti ze zemědělství.

Podle něj je třeba dlouho čekat, než se chřest urodí. „Když zasadíte sazenici, uplynou tři roky, než můžete začít sklízet. V případě pěstování od semene je to dokonce pět let. Chřest je navíc náročný na ruční práci. Počáteční náklady jsou velké a návratnost investice trvá dlouho a navíc není bohužel ani jistá," popsal obtíže Tureček.

Hudba a herci

Kromě chřestu se návštěvníci mohou těšit na kulturní vystoupení. V sobotu do Ivančic přijede zpěvák Jaroslav Samson Lenk nebo rockandrollová kapela Fireballs. Ve stejný den kuchařskou show předvede Petr Stupka, kterému budou asistovat herci Martin Zounar a Jiří Krampol.

Hlavní bod je ale jídlo. „Vyzkoušel jsem klobásu z chřestu a karamelizovanou cibuli z restaurace hotelu Ryšavý z Vémyslic na Znojemsku a byla výborná. K ní se bude točit tmavý speciál z pivovaru Padochov. Je to úžasná kombinace," vyzvihl Tureček.

Cena vstupného zůstala stejná jako loni, za sobotu a neděli zájemci zaplatí sto korun. V pátek je vstup zdarma. Loni se zúčastnilo devět tisíc lidí. Letos organizátoři čekají podobnou návštěvnost.

Autor: Věra Sychrová

21.5.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Perníkový betlém? Snad nám ho děti na mši nesní, doufá žena organizující pečení

Vranovice – Zvedne vyzvánějící mobil a říká: „Pečení betlému? Není problém." Pětadvacetiletá Magdalena Vybíralová ve Vranovicích na Brněnskem organizuje vznik betlému, jenž bude celý z perníku.  

Vánoční dárky od obce? Obyvatelé dostanou kalendáře, plavenky nebo besídky

Nová Ves - Kromě Ježíška myslí na obyvatele obcí na Brněnsku také představitelé některých tamních radnic. Většinou lidé dostanou drobnosti vztahující se k obci a jejímu životu.

Při nehodě dvou aut v Rajhradě se zranil kojenec

Rajhrad – Čtyři zraněné včetně jednoho kojence si vyžádala nehoda dvou osobních aut. Ta se střetla v sobotu dopoledne v Rajhradě na Brněnsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies