Podle krajských hygieniků je nemocných lidí o deset procent víc než v předchozích letech. Nejvíce pacientů je pak hlavně mezi staršími lidmi. Největším problémem je podle hygieniků to, že se nachlazení důchodci nemohou nechat očkovat proti chřipce.

„Pokud se někdo naočkovat nestihl, nyní je poslední možnost. Aby lidé mohli očkování podstoupit, musí být absolutně zdraví,“ objasnila Renata Vaverková z Krajské hygienické stanice. Starším Brňanům tak nezbývá nic jiného, než očkování odložit. V regionu se podle Vaverkové zatím nechalo naočkovat málo lidí, i když je vakcína na trhu od září.

"Je to asi proto, že bylo dlouho pěkné počasí a nemoci se tolik neprojevily," uvedla Vaverková. To potvrzují i pacienti. „Pořád jsem očkování odkládal a pak mě začalo bolet v krku. Poslední dva týdny se kurýruji, abych si konečně vakcínu mohl nechat píchnout,“ míní sedmašedesátiletý Brňan Petr Soukup.

Podle lékařů jsou důchodci zodpovědnější než v minulých letech. „Většina z nich ví, že pokud mají nad pětašedesát let, tak jim očkování proti chřipce zčásti hradí pojišťovna. Největší nával jsme proto měli v minulém týdnu. Teď k nám chodí ti, kteří očkování nestihli,“ řekla brněnská lékařka Renata Novotná.

Kromě důchodců dostanou příspěvek na vakcínu proti chřipce také všichni věrní klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Pokud je u nás někdo delší dobu než tři roky, dáme mu na očkování příspěvek až do výše tří set korun,“ uvedla Marie Kunová z brněnské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Lékaři očekávají, že se chřipkový virus objeví v příštích týdnech. A chřipek by prý letos mělo být hodně. „Za posledních pět let na jihu Moravy nebyla typická chřipková epidemie. Můžeme tedy předpokládat, že v letošním roce by chřipková epidemie mohla přijít," dodala Vaverková.