Tak popisuje večery v židenické hospodě U Machů spisovatel a brněnský rodák Bohumil Hrabal ve své knize Já si vzpomínám jen a jen na slunečné dny.

Z jeho vzpomínek se brzy může stát skutečnost. Majitelé domu číslo 49 v Kosmákově ulici, kde dříve hospoda U Machů stávala, chtějí na jejím místě podnik znovu otevřít. „Můj sen je mít hospodu ve stejném stylu, jak ji Hrabal popisoval. Bílé ubrusy, bílé košile, stěny obité dřevem, židle thonetky a dobré pivo," popsal vlastník domu a zároveň jednatel stavební firmy Jiří Vítek.

Když si dům v roce 2000 kupoval, netušil, že ho v dětství navštěvoval právě jeho oblíbený autor. „Hospodu jsem si chtěl otevřít vždy. Když jsem před pár lety začal pátrat, jak bychom ji mohli do okolí nějak historicky zasadit, přišel jsem na Hrabala. O tom se mi ani nesnilo," poznamenal Vítek.

Na restauraci U Kiliana, nazvanou podle Hrabalova rodného příjmení, si ale návštěvníci ještě počkají. „Už máme platné územní rozhodnutí, s pracemi snad začneme letos v říjnu. Nejpozději do dvou let snad otevřeme, ale raději nechci nic slibovat," řekl Vítek.

Před dvěma lety totiž měli v plánu restauraci otevřít k příležitosti sto let od Hrabalova narození. To vyšlo na minulý pátek. Jednání o stavbě se však protáhla.

Autoři projektu už teď mají jasnou představu o tom, co by v hospodě nemělo chybět. „Naproti vstupu bude výčep. V jednom křídle chceme klidnější místo na posezení, v druhém zase menší pódium na pořádání komornějších akcí, jako třeba autorských čtení," popsal architekt Petr Hlavatý.

Vítek si v podniku přeje navíc kulečník a klavír. Interiér vyzdobí předměty z Hrabalovy pozůstalosti, které mu přislíbil spisovatel a Hrabalův přítel Tomáš Mazal. „Půjde o různá cizojazyčná vydání knih, fotografie nebo strojopisy," vyjmenoval Mazal.

Restauraci bude vevnitř zdobit mosazný nápis z pražské kavárny Svět, kde slavný spisovatel napsal jednu ze svých povídek. „Dům, kde dřív kavárna stála, koupil jakýsi Ital, který nápis strhl a vyhodil. Někdo ho naštěstí našel, dal do aukce a já si ho pořídil," řekl Vítek.

Zdůraznil ale, že nechce, aby se z podniku stalo muzeum. „Chci mít kvalitní hospodu s tradičním českým a moravským jídlem, jako jsou třeba kremšnity, rolšunky nebo šmetrlóny, o kterých Hrabal ve svých knihách psal," podotkl Vítek.

Žideničtí obyvatelé nápad vítají. „V okolí Staré osady je dobrých hospod málo. Tahle může být stylová a navíc připomene Hrabalův původ. Autorům myšlenky fandím," řekl například Tomáš Sobel.

S kladnými reakcemi se zatím setkal i Vítek. Svůj nápad veřejněji odhalil minulý týden při oslavě Hrabalova výročí. Zapojila se do nich některá brněnská divadla. V neděli pak oslavy vyvrcholily vypouštěním stovky holubů z terasy Zrcadlového sálu v Divadle Husa na provázku.

TOMÁŠ KREMR

Podniky v brně inspirované slavnými

bar Pablo Escobar, Minská 222/88, Žabovřesky

podnik nazvaný podle kolumbijského drogového krále

Van Morrison Pub, Táborská 63, Židenice

restaurace věnovaná zpěvákovi a písničkáři ze Severního Irska

Sherlock Holmes Pub, Jakubské náměstí 101/2, Brno-střed

restaurace pojmenovaná po fiktivním detektivovi Sherlocku Holmesovi

Kavárna Vladimíra Menšíka, Veselá 3, Brno-střed, zrušena roku 2013