MARIJA NOBILISOVÁ

Vloni v únoru si Lenka Květoňová z Brna chtěla pořídit byt. Realitní kanceláři kvůli tomu zaplatila zálohu osmdesát tisíc korun. Po roce a půl byt nemá a zpátky dostala jen část peněz. Realitní kancelář Viktoria Real mezitím zkrachovala a majitel zmizel. Květoňová, která žije v Anglii, proto na podvodníka včera podala trestní oznámení.

„Řekl, že manželé, kteří nám byt prodávali, se rozvádí a svoji nabídku zrušili. Měl nám proto vrátit osmdesát tisíc, které jsme za vyřízení prodeje zaplatili,“ popsala situaci Květoňová. Majitel realitní kanceláře Viktoria Real Jiří Charvát jim však peníze nedal. „Vymlouval se, že zkrachoval a že nic nemá. Až více než po půl roce jsme od něj dostali padesát tisíc a slib, že zbytek vrátí hned, jak bude moci,“ řekla Květoňová. Jenže majitel kanceláře odjel z Brna, zrušil internetovou adresu firmy a přestal brát telefony.

„Před měsícem jsem se mu dovolala z cizího čísla. Řekl, že prodává dům v Praze a že peníze mi pošle,“ uvedla Květoňová. Žádné opět nedorazily. Podle advokáta Tomáše Soukupa by se mohlo jednat o trestný čin. „Když smlouva zanikne kvůli prodávajícímu, má zprostředkovatel kauci okamžitě vrátit,“ řekl Soukup. Pokud se s placením opozdí, má realitní kancelář nahradit i vzniklou škodu. „Peníze mohla kupující uložit do banky, kde by z nich měla úroky. Kancelář, která nevrátila kauci včas, tak platí i úroky z prodlení,“ vysvětlil advokát. V případě Květoňové se jedná o téměř roční zpoždění.

Není sama

Charvátova bývalého kolegu Petra Malého případ nepřekvapuje. „Z Viktoria Real jsem odešel před dvěma lety, ale dodnes mi lidé volají a stěžují si na podvod,“ řekl Malý, který spolu s dalšími firmu opustil kvůli jednání majitele.

„Nelíbilo se mi, že zatajoval informace. Pracovali jsme se smlouvami a netušili, jak firma funguje,“ vysvětlil bývalý pracovník Malý. Kvůli nevráceným kaucím mu po jeho odchodu z kanceláře volali dva zákazníci. Pokaždé je odkázal na Charváta. Ten na žádném z čísel, které dal zákazníkům, neodpovídá. „Děje se to i ve větších realitních kancelářích. Lidé odevzdají peníze a někteří nakonec nemají ani je, ani byt,“ dodal Petr Malý.

Řešení situace má Květoňová těžší o to, že žije v Anglii. „Kvůli hypotéce jsem si nechávala přeložit manažerskou smlouvu,“ postěžovala si Květoňová, která v Anglii pracuje jako veterinářka. Charvát jí totiž nabídl pomoc s vyřizováním hypotéky. Když ale obchod nevyšel, nevrátil ani přeloženou smlouvu.

Z původního sídla v Kobližné se majitel realitní kanceláře přestěhoval do Herčíkovy ulice. Tam se s ním Květoňová i se svědky několikrát sešla. Na ničem už se s ním ale nedohodla.

„Lidé se dostávají do různých situací, chtěli jsme mu dát šanci, aby mohl peníze nejdříve získat,“ vysvětluje svoje rozhodnutí počkat žena, která na svoji lítost doplatila. Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška se brněnští kriminalisté podobnými případy už zabývali. „Stává se to, ale v Brně nepříliš často,“ řekl Malášek.