Potvrzuje to i mluvčí Státního pozemkového úřadu Monika Machtová. „Rozhodně se nedá říct, že už jsme se na jižní Moravě vypořádali s většinou žádostí. Naopak, většina jich ještě vyřešená není. Žádosti se zdržely například proto, že dokumentace k nim nebyla kompletní. Případně žadatelé poslali žádost o vydání špatné instituci, takže jsme si dokumenty předávali," sdělila mluvčí.

žádosti
- Na pozemkový úřad přišly žádosti o 2135 parcel na jižní Moravě.
- Od podniku Lesy ČR se církve snaží získat 2019 různě velkých jihomoravských pozemků.
- Například římskokatolická farnost Veverská Bítýška žádá po Národní galerii v Praze vydání obrazu Madony z Veveří.

Dodala, že není jasné, kdy bude majetkové vypořádání s církvemi hotové. Půlroční lhůta, kterou stanovil zákon, není podle úřadu závazná, jen doporučená. „Neúspěšní žadatelé se navíc můžou soudit, takže se to může táhnout ještě dlouho," podotkla Machtová.

Na vypořádání dlouhé roky čekali v Předklášteří na Brněnsku. Zákon o restitucích uvolnil vedení obce ruce. Pozemky jí zůstanou a církve za ně dostanou náhradu v penězích. „Na parcelách, které kdysi patřily církvi, jsme nemohli stavět a obec to hodně omezovalo. Už si děláme plán, co na nich vznikne a začneme je prodávat lidem na stavbu domů," řekl starosta Antonín Nahodil.

Brněnské biskupství v restitucích získalo jako zatím nejvýznamnější nemovitost poutní Kostel Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. „Dále jsme tam měli jen menší kusy pozemků," uvedl mluvčí biskupství Martina Jandlová.