S restitucemi už uspěla Královská kanonie premonstrátů na Strahově, která získala pozemky v Mikulovicích u Znojma a Dolních Dunajovicích na Znojemsku. „Řád míval na jižní Moravě velkostatek," vysvětlil nárok mnichů z Prahy Václav Valeš z kanonie.

Zatím řádoví bratři dostali jen malou část pozemků. „Je to přibližně jedno procento. Žádáme o čtyři sta hektarů," uvedl Valeš, který neočekává komplikace s vydáváním.

Převážně jde o les. „Bude v něm hospodařit náš lesní podnik," sdělil Valeš.

Ornou půdu chce kanonie pronajímat a s nabídkou osloví stávající nájemce. Ti se musí připravit na zvýšení nájemného. „Částka, kterou po nich chtěl stát, byla neadekvátní," dodal Valeš.

Druhým a zatím posledním úspěšným restituentem v kraji jsou sestry vincentky. Pozemkový úřad jim vydal půdu v Radějově u Strážnice na Hodonínsku.

Brněnské biskupství podalo 760 žádostí. Kromě liturgických předmětů jako svícny a korouhve je to především orná půda. „U té předpokládáme, že bude sloužit ke stejným účelům jako dosud," uvedla mluvčí brněnské diecéze Martina Jandlová.

V nejbližších dnech biskupství očekává navrácení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře v kraji Vysočina. „Už uplynula půlroční lhůta, co jsme o navrácení požádali. Zatím jsme ale žádnou oficiální odpověď nedostali," potvrdila Jandlová.

Z liturgických předmětů chce biskupství vrátit i cenný obraz Madona z Veveří. Do roku 1938 ho mohli věřící vidět v kostele hradu Veveří. Nyní je jedním ze stěžejních exponátů výstavy středověkého umění v pražském Klášteře svaté Anežky České. „Obraz je připisovaný Mistru Vyšebrodského oltáře," uvedla Jandlová. Pokud stát obraz vrátí, biskupství ho ponechá na výstavě v Praze.

Lhůta pro podávání žádosti skončila ve čtvrtek. Církve, které termín nestihly, už mají smůlu. V prosinci chodilo denně i šedesát žádostí, a proto jsou úředníci nyní zavalení dokumenty. „Některé obálky jsme ještě nestihli ani otevřít," poznamenala mluvčí Státního pozemkového úřadu Monika Machtová.

V průběhu minulého roku se úřad snažil žádosti vyřešit do půl roku. Teď to však bude trvat mnohem déle. „Ale jak dlouho to bude, nedokážu odhadnout," uvedla Machtová.

Na pozemkový úřad přišly žádosti o 2135 parcel na jižní Moravě. Od podniku Lesy ČR se církve snaží získat 2019 pozemků. Je možné, že se čísla ještě zvýší poté, co pracovníci zaevidují formuláře, které přišly na poslední chvíli. Celorepublikově na oba úřady přišly žádosti o téměř jedenasedmdesát tisíc parcel.

Pozemkový úřad zatím v celé zemi rozhodl o vydání pětatřiceti pozemků. „Žádnou žádost jsme zatím nezamítli jako neoprávněnou," dodala Machtová.

Církvím má stát vrátit majetek v hodnotě asi pětasedmdesáti miliard korun. Příštích třicet let jim stát vyplatí devětapadesát milionů korun navýšených o inflaci. První dvoumiliardovou splátku už církevní organizace dostaly.

Postupně Česká republika přestane církvím příspívat. „Vláda by zároveň měla dohlédnout na to, aby církev nezískala majetek, o který přišla před únorem 1948," doplnil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI