Ve Fakultní nemocnici Brno se loni narodilo císařským řezem necelých dvaadvacet procent dětí. „Jednalo se o o dvě procenta nižší číslo než v předchozím roce. Dlouhodobě se nám daří nepříznivý narůstající trend zastavovat,“ prohlásil vedoucí perinatologického centra Petr Janků.

Přesto je podíl porodů císařským řezem podle Majky Staňkové z brněnského Centra pro těhotenství a rodinu vysoký. „Podle Světové zdravotnické organizace je maximální přijatelná míra porodů císařským řezem desetina. Silně ji ale překračujeme, když se tak v kraji rodí každé páté dítě,“ upozornila.

Ilustrační foto.
Rok registru: smlouvy pod drobnohledem, úřady jich odkryly tisíce

Císařský řez lékaři doporučují většinou kvůli možným komplikacím. Pokud je dítě třeba příliš velké či v neobvyklé poloze. „Nicméně se ženami, které na něm trvají i přesto, že obtíže nemají, se setkáváme relativně často. Mají z porodu strach,“ zmínil primář gynekologicko – porodnického oddělení brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Ivan Huvar. V nemocnici se císařským řezem loni narodilo téměř osmnáct procent dětí.

Porody císařským řezem v Brně⋅ 2016: 1682 dětí
⋅ 2015: 1743 dětí
⋅ 2014: 1747 dětí
⋅ 2013: 1700 dětí
⋅ 2012: 1620 dětí
⋅ 2011: 1706 dětí
zdroj: brněnské porodnice

Podle Staňkové rodičky často vystraší právě přílišné obavy lékařů. „Ženy si o ně neříkají jen tak. Bojí se porodu dvojčat, velkých nebo naopak otočených dětí. Přitom v minulosti se tak rodily běžně,“ podotkla Staňková.

Kromě císařských řezů lékaři podle Staňkové častěji také přistupují k vyvolávaným porodům či využívání epiduralu proti bolesti. „Ženy se u normálních porodů bojí bolesti, ale neuvědomují si, že je jen na několik hodin. Po císařském řezu je čeká několik dnů bolesti,“ podotkla trojnásobná matka.

Podle Petra Janků je žen, které vyžadují císařský řez bez důvodu, málo. „Obvykle mají zároveň i jiné zdravotní komplikace či rizika, která podrobně vyšetřují odborníci,“ řekl.

Císařským řezem podle něj rodí matky různých věkových kategorií. „Často se jedná o starší ženy, s nimiž se pojí také větší rizika při spontánním porodu,“ zhodnotil Janků.

Ilustrační foto.
Uber v Brně jezdit nebude. Nedodržuje předpisy, zdůvodnil verdikt krajský soud

Císařským řezem rodila kvůli komplikacím také Martina Jeřábková. „Nechápu, jak si jej může někdo vybrat dobrovolně a myslet si, že to bude méně bolet. Jedná se o rozsáhlou operaci s nepříjemnými následky,“ myslí si žena.

Ve světě je v poslední době známý i trend spontánního porodu císařem. „Dítě vyleze po řezu samo. Je dobré se zamyslet nad tím, zda nejdou i tyto operace dělat přirozeněji,“ řekla Staňková.

Raději rodíme děti přirozeně, říká primář

Brno /ROZHOVOR/ – Porody císařským řezem tvoří v Brně přibližně pětinu. „Děláme je neradi. Zvlášť když nejsme přesvědčení, že jsou nutné,“ říká primář gynekologicko – porodnického oddělení brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Ivan Huvar.

Jaké jsou nejčastější důvody k císařskému řezu?
Ve většině případů k nim vedou zdravotní hrozby, které odhalíme při porodu nebo před ním. Nejčastěji, když dítěti hrozí nedostatek kyslíku, třeba pokud je otočené zadečkem dolů. Poté je skupina žen, která na porodu císařským řezem trvá.

Rodí tak ženy na vlastní žádost často?
Relativně ano. Jedná se trochu o módní záležitost. Vnímáme dva protichůdné trendy. První jsou ženy usilující o co nejpřirozenější porod, bez jakýchkoliv zásahů či doma. Proti nim stojí ty, co odmítají rodit úplně. Mají strach. Je jich víc než těch, co chtějí rodit doma.

Jaká se s císařským řezem pojí rizika?
Přestože jsou v dnešní době minimální, je to velký chirurgický zákrok. Rozřezaná děložní stěna se třeba může špatně hojit a prasknout či povolit při dalším porodu.

Ilustrační foto
Soudy v kraji rozhodují dvakrát pomaleji. Mohou za to i obstrukce žalobců, tvrdí