Také nadace DRFG, která za projektem deštníků stojí, potvrdila, že ohlasy Brňanů jsou kladné. „Často se nás lidé ptají, co bude s deštníky dál. Zatím nevíme, ještě to promyslíme," reagoval ředitel Nadace DRFG David Macek.

Deštníky mají na svém místě zůstat ještě měsíc. Výzdoba se však do brněnských ulic možná vrátí příští rok. Nejspíš od konce května do začátku podzimu. „Je to takové veselé oživení středu města, klidně by to tu mohlo být nastálo. Jediná škoda je, že takto není vyzdobená celá ulice," myslí si například manažer Martin Janeček, který ulicí procházel.

Iniciátoři chtějí výzdobu postupně přesouvat. „Kam, to ale zatím ještě nevíme," uvedla mluvčí platformy Živé město Olka Vrbíková.

Organizátoři do budoucna plánují i další projekty. O co půjde, zatím prozradit nechtějí. „Můžeme vytvořit něco v problematičtějších částech města," informovala Vrbíková. Cílem projektu je zvelebení městského prostoru a zároveň zpříjemnění přechodu mezi létem a podzimem.

Autor nápadu s deštníky už ale nějaké plány má. „Prozradím pouze, že chystáme adventní trhy na Moravském náměstí v úplně nové podobě a pracujeme na unikátní ledové ploše v centru města," uvedl Petr Kalousek.

Deštníky se inspiroval v několika jižních evropských metropolích. „Podobné zastínění jsem viděl ve španělské Malaze, obrátil jsem se proto na Živé město s tím, že bychom mohli podobnou instalaci zařídit v Brně," popisuje, jak nápad vznikl, Kalousek.

Po zhruba půl roce se jeho myšlenka stala skutečností. „Všechny reakce byly pozitivní, díky tomu jsem mohl projekt dokončit," podotkl Kalousek

Nejde však o deštník jako symbol podzimu, důležitější je to, jak 250 paraplat v osmi barvách na lidi působí. „Krásně to zdobí ulici, hned mám veselejší náladu," zhodnotila studentka Sabina Rakušanová.

Fotografie z České ulice zdobí také sociální sítě. „Kdo nemá fotku s deštníky, není Brňák," napsal na svém instagramovém účtu například hokejista Richard Mudrák.

MICHAELA ČERNÁ