Výstavní prostor bude v Radnické ulici, kde už informační centrum je. Galerie zaplní prostor po Design centru, které zrušilo ministerstvo průmyslu a obchodu před sedmi lety. „Nyní řešíme, jak místnost rozdělíme prostorově a jaké použijeme panely," popsala Kačírková.

Poté, co centrum nestihla otevřít loni v létě, mluvila o začátku podzimu. „Řešili jsme jiné naléhavější věci a pak byl advent. Vzhledem k tomu, že ohledně galerie nemáme žádné závazky s dalšími stranami, které bychom museli dodržet, nechce galerii uspěchat," uvedla Kačírková. Na výstavě lidé uvidí velkoformátové fotografie výletních míst.

Podle ekonomky Nikoly Peškové galerie nemá moc nadějí, aby zlepšila zájem turistů o Brno. „Problém je v tom, že turisté do Brna často míří při cestě do Rakouska nebo dál na jižní Moravu, prohlédnou si většinou jen historický střed centra a vyšlápnou na Špilberk a Petrov a pokud dají vydělat hoteliérům, tak většinou maximálně na jednu noc," sdělila ekonomka.

Na týdenní pobyty podle ní měla v minulosti šanci nalákat turisty brněnská přehrada. „Týdenní turnusy ale většinou platili zaměstnavatelé a rekreanti střídali dny u vody a výlety po památkách zoo a tak dále. V současné době ale není většina lokalit pro turisty dost atraktivní, aby se tam na dovolenou vypravili na vlastní náklady," upozornila Pešková.

Ohledně využití galerie souhlasí s ekonomkou mluvčí jihomoravské centrály cestovního ruchu Jan Chmelíček. „V dnešní době si všichni hledají informace na internetu, nebo na letácích, ale že by si někdo šel plánovat dovolenou do galerie, to se mi nezdá," usoudil muž.

Brněnské turistické centrum s prezentací na internetu počítá. Na začátku měsíce spustilo nový informační portál Go to Brno. Galerie má být doplňkem.

Studentka Jana Podzimková by naopak galerii využila. „V Brně jsem už nějakou dobu a základní povědomí o tom, co se tu dá navštívit, mám. Pokud by ale nabídka byla někde pohromadě i s fotkami, budu ráda. Centrem Brna chodím často a asi je pro mě příjemnější, zaskočit na deset minut do muzea, než si všechno vyhledávat na počítači. Tedy za předpokladu, že by muzeum zohledňovalo novinky a bylo zadarmo," zdůraznila.

Samostatné místnosti s fotografiemi výletních míst obvykle turistická centra nemají. Například v Plzni využívají dva blízké výstavní prostory, které ale sami nespravují. „Navíc míváme i venkovní výstavy třeba na panelech v parcích," sdělila Martina Chomátová, která má v Plzni turistický ruch na starosti.