Přibližně před třiceti lety začali dělníci stavět sídliště Komárov pro tři a půl tisíce obyvatel. Nyní vedení radnice městské části Brno-jih přemýšlí o novinkách, které by tam zavedlo.

Místní se mohou těšit například na nové lavičky nebo prolézačky pro děti. „Zatím sbíráme podněty od místních. Máme vypracované dva návrhy, jak by se vnitroblok sídliště Komárov, kterým prochází Schwaigrova ulice, mohl změnit. Místo nazýváme Mezi domy. Připomínky mohou lidé také psát na radnici," vysvětlil starosta Brna-jihu Daniel Kypr. Pro obyvatele navíc zřídili e-mailovou adresu ve tvaru mezidomy@brno-jih.cz, na kterou můžou své nápady na zlepšení posílat.

STRACH Z OPILÝCH

Mezi návrhy například padlo postavení menší kavárny uprostřed vnitrobloku, podobné té v obytné buňce, kterou už přes rok najdou lidé v Björnsonově sadu. „Je to pěkný nápad, ale ne do našeho vnitrobloku. Mám strach, že by kvůli kavárně byl velký hluk a potulovali se tady opilí lidé," okomentovala jeden z návr-hů místní Klára Kopačková.

Na radnici také doputoval návrh, že by dělníci mohli namontovat velkou dřevěnou terasu na opalování. Padl i nápad na postavení ohraničených laviček, které by za teplých večerů sloužily k setkávání místních. Někteří obyvatelé se ale obávají zvýšeného hluku.

Místní Lucie Boháčková by například uvítala ještě nějaké prolézačky a atrakce pro děti. „Také bych ocenila třeba nové a hezčí lavičky a venkovní gril nebo místo, kde bychom se venku mohli setkávat se sousedy," poznamenala matka dvou dětí.

Radnice přemýšlí kromě jiného o opravě fontány. „Je potřeba se zaměřit na chodníky a cestičky mezi vchody. Něco uděláme i se zelení," dodal starosta Brna-jihu Kypr.

JDE O PENÍZE

Zda se do úprav radnice pustí, ještě není jisté. „Musíme vše pečlivě zvážit. Pokud bychom se pro změny rozhodli, žádali bychom o peníze na brněnském magistrátu a v evropských fondech," doplnil starosta.

Všechno podle něho záleží na zájmu lidí. Radnice se s nimi už na začátku října setkala při diskuzi, kde mohli přijít se svými návrhy. „Zatím máme přes padesát připomínek. Ale do konce letošního roku plánujeme obejít lidi ze sídliště a vyburcovat je k tomu, aby se vyjádřili i další," plánuje starosta.

Například důchodce Petr Zemánek se do diskuze o sídlišti zapojit nechce. „Vše se mi tady líbí. Podle mě je zde i dostatek stromů a zeleně. Vadí mi blízké čtyřproudové silnice. Částečně jsem si ale na ruch aut zvykl," doplnil Zemánek.

Výstavba sídliště Komárov byla ve své době velmi kontroverzní. Původně tam byly rodinné domy, nahradily je paneláky. „Nyní je sídliště odříznuté rušnými silnicemi. Místo se může stát atraktivní odstraněním zbytečných bariér a lepším napojením na nábřeží řeky Svitavy," uvedl architekt Lukáš Pecka.