VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co se zbytky jídel po vánočních svátcích

Brno - I v nejskromněji vedené domácnosti bývají přece jen někdy po svátcích zbytky jídel. Hospodyně se smutně dívá, jak pečlivě upravené jídlo zůstává na talíři. Kdyby řekla, že jídlo ohřeje, namítali by všichni, že ohřívané není o svátcích dobré. Nezbývá, než aby hospodyně napjala všechen svůj důvtip, aby všichni byli spokojeni.

25.12.2008 1
SDÍLEJ:

Rybí polévka.Foto: ARCHIV HD

Když zbude polévka, podá ji rozumná kuchařka s jinou zavářkou a všem bude zase chutnat, protože je jiná. Také lze z ní upravit dobrý aspik. Rozpustíme asi 4 lístky želatiny na ¼ litru polévky, přidáme trochu octa, koření, vyčistíme bílkem, procedíme čistou utěrkou a máme dobrý aspik, kterým můžeme zdobit i natvrdo vařená vejce.

Zbytky masa jsou řídkým jevem v kuchyni. Zbudou-li přece nějaké a nechceme-li je upravovat s rýží nebo sekané, uděláme z nich salát. Maso nakrájíme na nudličky, přidáme okurky, jablíčko, něco brambor, hořčici, olej, osolíme, opepříme, přidáme octa, půl kostky cukru, žloutek. Salát je tím lepší, čím déle stojí.

Knedlíčky z masa. Zbytky masa umeleme, smícháme s vajíčkem, strouhanou houskou, přisolíme, opepříme, děláme malé knedlíčky a opékáme na rozpáleném omastku. Je dobré přidat ke knedlíčkům mozeček. Jsou výborné jako příkrm i do polévky.

Různé zbytky zeleniny se dobře zužitkují na zeleninový salát nebo pudink. Zeleninu nakrájíme na nudličky, přidáme něco vařených brambor, žloutek uvařený v rozředěném octě, osolíme, malounko osladíme. Chceme-li mít pudink, přidáme k zelenině kousek másla, 2 žloutky, něco strouhané housky, osolíme a vmícháme ze dvou bílků sníh. Vaříme v páře.

Pečivo i dorty vydrží dlouho přikryté v suchu. Ztvrdnou-li přece, rozkrájíme je na plátky, polijeme vínem nebo ovocnou šťávou, také mlékem. Do vymaštěné formy dáme takto změklé pečivo, na to ovoce čerstvé nebo zavařené. Navrch pak sněhovou čepici z bílků a cukru. Lehce zapečeme a máme tak výborný pudink a la diplomatie.

Autor: Gabriela Peringerová

25.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla.
4

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Udusily se, nebo je zabily výkaly? V rybníce u Předklášteří zemřely stovky ryb

Nejsem dobrý hlavičkář, smál se autor vítězné trefy proti Liberci Řezníček

Brno – Když se trefí, Zbrojovka zákonitě boduje. V letošním ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže sice útočník Jakub Řezníček vstřelil teprve čtvrtou branku z osmnácti utkání, ale Zbrojovka z těchto duelů brala osm bodů. V sobotu poprvé v aktuálním ročníku skóroval na domácím stadionu v Srbské ulici a jeho hlavička přinesla nesmírně důležitou výhru 1:0 s Libercem.

Při ničení okna se pořezal. Chtěl obvaz, proto ještě rozbil výplň dveří obchodu

Kobynice – Přezdívku Old Shatterhand si zřejmě nevyslouží dvaadvacetiletý vandal, který v noci řádil v Kobylnicích.

AKTUALIZOVÁNO

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Brno – Kraj potřebuje chytré mozky a šikovné ruce, nemá je ale jak sem dostat. Tak se dá shrnout závěr pondělní diskuse, kterou pořádal Deník Rovnost. Debatovali v ní jihomoravský hejtman Bohumil Šimek, krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák a další hosté. Hlavními tématy byla doprava, zásady územního rozvoje a jižní Morava jako kraj vyspělých technologií. Celou panelovou debatu jste mohli také sledovat online.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies