VYBERTE SI REGION

Čokoládu vaří podle dávného receptu

Brno - Před půl rokem ochutnal čokoládu až ze vzdálené středoamerické Guatemaly. Její chuť ho zaujala natolik, že se rozhodl podobnou pochoutku vyrobit i doma. Jedenatřicetiletý Filip Teplý proto s dalšími dvěma přáteli několik měsíců studoval, jak na to. Pak si v Brně založili manufakturu, ve které vyrábějí čokoládu podle staré tradiční receptury z 18. století jen z kakaových bobů z Peru a cukrové třtiny.

24.8.2014
SDÍLEJ:

Jedenatřicetiletý Filip Teplý vyrábí čokoládu podle tradiční receptury.Foto: DENÍK/Attila Racek

Unikátní není jen jejich čokoláda, ale také způsob výroby. „Nejdřív musíme dobře rozemlít kakaové boby. Máme na to speciální přístroj složený ze dvou žulových kamenů, které je velmi šetrně rozemelou. Proces zabere šestatřicet hodin," říká Teplý.

Přestože předtím jedl i u nás běžně dostupné druhy čokolád, teď na tu vlastní nedá dopustit. „Všechny ostatní mají pro mě úplně stejnou chuť," vysvětluje muž, který se běžně živí jako grafik.

Na druhou stranu moc rád ochutnává cizokrajné druhy čokolád. „Kupuji si je na internetu nebo když jsem někde v zahraničí," svěřuje se.

Kromě běžné varianty vyrábí ještě jednu speciální, rustikální čokoládu. „Cukr se do ní přidává až úplně nakonec, takže v čokoládě zůstanou velké krystalky. V ústech se pak smíchá sladký cukr a hořké kakao. Mám ji nejraději," tvrdí mladý muž.

Zatímco teď si můžou tuto hořkou laskominu lidé koupit jen v několika brněnských obchodech, na konci srpna představí tvůrci své dílo na brněnském Street food festivalu. „Kromě klasické čokolády tam budeme prodávat i horkou variantu. Budeme tam mít i dva workshopy, kde ukážeme, jak čokoládu vyrábíme, ale také povyprávíme o její bohaté historii," přiblížil akci nadšenec.

HANA FLORIANOVÁ

Autor: Redakce

24.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Muž blokoval tramvaj. Dal hlavičku ženě, která mu chtěla pomoci

Ilustrační foto
1

Platy v kraji? I přes navýšení jsou stále podprůměrné

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Brno /VIDEO/ – Byla to honička skoro jako z akčního filmu. Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit. Situaci po zadržení vysvětloval tím, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. „Dobrá honička," řekl zasahujícím policistům.

Ples jako Brno: Gejzír nápadů, hodnotí celebrity

Brno /REPORTÁŽ/ – Po červeném koberci v sobotu večer přicházejí do brněnské Fait Gallery první celebrity. V záři barevných světel se třpytí dlouhé šaty krásných dam, doprovázených pány ve smokingu s motýlkem. Pečlivě upravené stoly zdobí kytice bílých a růžových tulipánů. Nad nimi se starostlivě sklání číšníci a dohlížejí, aby skleničky nezůstávaly prázdné. Ples jako Brno začíná.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Větší kontrola pohřebních služeb, důstojnější zacházení s mrtvými a ve výsledku větší komfort pozůstalých. Politici si od novely zákona o pohřebnictví slibují velké zlepšení. Podle majitele brněnské pohřební služby Pavla Cajzla jsou změny nadbytečné. „Většina věcí je jenom o domluvě, není třeba, aby je určoval zákon," vysvětlil majitel pohřební služby Cajzl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies