VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čokoládu vaří podle dávného receptu

Brno - Před půl rokem ochutnal čokoládu až ze vzdálené středoamerické Guatemaly. Její chuť ho zaujala natolik, že se rozhodl podobnou pochoutku vyrobit i doma. Jedenatřicetiletý Filip Teplý proto s dalšími dvěma přáteli několik měsíců studoval, jak na to. Pak si v Brně založili manufakturu, ve které vyrábějí čokoládu podle staré tradiční receptury z 18. století jen z kakaových bobů z Peru a cukrové třtiny.

24.8.2014
SDÍLEJ:

Jedenatřicetiletý Filip Teplý vyrábí čokoládu podle tradiční receptury.Foto: DENÍK/Attila Racek

Unikátní není jen jejich čokoláda, ale také způsob výroby. „Nejdřív musíme dobře rozemlít kakaové boby. Máme na to speciální přístroj složený ze dvou žulových kamenů, které je velmi šetrně rozemelou. Proces zabere šestatřicet hodin," říká Teplý.

Přestože předtím jedl i u nás běžně dostupné druhy čokolád, teď na tu vlastní nedá dopustit. „Všechny ostatní mají pro mě úplně stejnou chuť," vysvětluje muž, který se běžně živí jako grafik.

Na druhou stranu moc rád ochutnává cizokrajné druhy čokolád. „Kupuji si je na internetu nebo když jsem někde v zahraničí," svěřuje se.

Kromě běžné varianty vyrábí ještě jednu speciální, rustikální čokoládu. „Cukr se do ní přidává až úplně nakonec, takže v čokoládě zůstanou velké krystalky. V ústech se pak smíchá sladký cukr a hořké kakao. Mám ji nejraději," tvrdí mladý muž.

Zatímco teď si můžou tuto hořkou laskominu lidé koupit jen v několika brněnských obchodech, na konci srpna představí tvůrci své dílo na brněnském Street food festivalu. „Kromě klasické čokolády tam budeme prodávat i horkou variantu. Budeme tam mít i dva workshopy, kde ukážeme, jak čokoládu vyrábíme, ale také povyprávíme o její bohaté historii," přiblížil akci nadšenec.

HANA FLORIANOVÁ

Autor: Redakce

24.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.
21

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Vedoucí Modré linky důvěry Bohuslava Horská.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

AKTUALIZOVÁNO

Ve Francouzské ulici v noci hořela tři auta. Včetně mercedesu za milion

Brno /FOTOGALERIE/ - Brněnští hasiči museli v noci po třetí hodině likvidovat požár tří osobních aut ve Francouzské ulici. „Zcela shořel mercedes a Renault Scénic, oheň navíc poškodil ještě hyundai," informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Vodojemy v Brně se podobají oblíbené istanbulské památce, říká znalec podzemí Svoboda

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Přetížená řečkovická pošta dostane další klienty. Jehnice ztratí výdejní místo

Brno - Fronty na vyzvednutí zásilek se na poště v Řečkovicích od začátku března ještě prodlouží. Pro odložené zásilky si sem přijdou i lidé z Jehnic a Ořešína, kteří by jinak využili výdejní místo v jehnickém obchodě. Do konce února totiž obchod zavře a s ním skončí i výdejní místo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies