Je sobotní poledne, a přípravy jsou v plném proudu. Ohňostrůjci ze společnosti, už horko ani nevnímají. Připravují deset stanovišť, odkud efekty vylétnou do vzduchu, pět je přímo na bastionu, dalších pět pod ním. „V horní části u kanónů jsme v šířce pětadevadesáti metrů nainstalovali menší efekty, jako například římské svíce, nebo takzvané one shot efekty, které jsou rychlé a zaručují přesné odpaly, aby ohňostroj ladil s hudbou,“ vysvětluje šéf společnosti a technický ředitel Ignis Brunensis Jaroslav Štolba.

Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.
OBRAZEM: Poslední ohňostroj ukázal Nebe na Zemi. V jazzovém rytmu

Na betonu stojí skupiny moždířů, ve kterých jsou efekty ukryté, připomínající malé černé roury, obklopené metry žlutých drátů. Ve spodní části hradu stojí podobné skupiny, v nich pak ohňostrůjci mají velké kalibry, které zaručí největší efekty. „Nemůžeme si ale tady dovolit všechno, co na přehradě. Nepoužijeme třeba efekty, které mají velký rozlet, nebo padají velmi dlouhou dobu, požární nebezpečí je tady větší,“ říká Štolba.

To je také jeden z důvodů, proč prolog a epilog festivalu odpalují čeští ohňostrůjci buď ze společnosti Theatrum Pyroboli, nebo právě z Flash Barrandov SFX. „Jsme domluveni se správci hradu, co použít, abychom jedno z nejkrásnějších míst, na kterém pracujeme, nepoškodili,“ tvrdí Štolba.

Designér ohňostrojů a technický ředitel Ignis Brunensis Jaroslav Štolba.
Designér Ignis Brunensis: Za 20 let se Brno stalo městem ohňostrojů

Na přípravu mají ohňostrůjci na Špilberku jen jeden den, protože kvůli show je část hradu, ze které bude ohňostroj odpálený, pro turisty uzavřená. Efekty proto pečlivě připravili v dílnách v Praze, aby chystání na Špilberku zvládli za čtrnáct a půl hodiny.

Show, která je připravená speciálně pro Brno, odpálí ohňostrůjci dálkově zevnitř hradu. „Pod altánem, který je hned pod bastionem, budou tři lidé s helmou a štítem. Jejich úkolem bude pozorovat, zda jsme neměli nějaký selhač, tedy efekt, který se na obloze neobjeví, i když by měl,“ popisuje Štolba.

Společnosti se sice nic podobného zatím na Špilberku nestalo, pravděpodobnost ale při takovém množství efektů podle designéra ohňostrojů existuje vždy.

Nejstraší výčepní na jižní Moravě František Tesař.
Říkají mi děda. Pozvání na pivo ale odmítám, povídá výčepní z otevřené garáže

Tříčlenná hlídka pod altánem může případný selhač objevit už při ohňostroji. „Uvidíme, pokud bude na obloze něco chybět. Selhač může buď zůstat v moždíři, nebo v horším případě skončit v parku. A potom bychom jej museli metr po metru přečesat a selhač najít,“ vysvětluje Štolba.

Ohňostroj, do kterého ohňostrůjci vloží nejen množství energie, ale i peněz, má trvat třináct minut a sedm sekund. Předcházet mu letos bude sedmadevadesáti sekundový ohňostrojný přípitek odpálený na brněnském výstavišti. „Tam bude přípitek, a tady koktejl,“ směje se Štolba.

A slibuje, že lidi čeká pohodový ohňostroj doprovázející písně Franka Sinatry nebo Louise Armstronga. A na konci přijde i slibované Ježkovo Nebe na zemi.

Maketa Německého domu na brněnském Moravském náměstí stojí načerno. Chybí ji stavební povolení.
Maketa Německého domu na Moravském náměstí stojí načerno. Nemá stavební povolení

A pak už se designér připojuje k ostatním ohňostrůjcům připravujícím show, aby se brněnské nebe přesně v půl jedenácté večer rozehrálo barvami.