„Myslím na něj samozřejmě jen v dobrém. Byl to můj nejlepší kamarád. Ničím se nikdy nenechal zaskočit, dokázal na všechny situace zareagovat," vzpomíná Kocman.

Žádná velká vzpomínková akce se podle něj letos nechystá. „Už vzpomínáme jen v soukromém kruhu," říká.

Franta Kocourek
• narodil se 21. února 1947 v brněnských Řečkovicích
• od dvanácti let působil v zápasnickém oddíle brněnské Zbrojovky
• zahrál si v desítce filmů, například v Baladě pro banditu

Za jeden z nejpovedenějších kousků Kocourka považuje vystoupení v brněnském letním kině v roce 1990. „Chystali jsme se na turné do Rakouska a všechno už bylo naložené. Na vystoupení jsme proto měli málo železa k ohýbání," vypráví.

Protože bylo před bouří, tak se tehdy lidé stáhli dál od pódia pod stromy. „Jako asistent jsem měl Kocourkovi podat tyč, ale měl jsem prázdné ruce. On to pochopil, vzal si ode mě imaginární tyč, ohnul ji a zahodil na zem. Já jsem se jakože zohnul a odnesl ji pryč. Lidi mu to všechno spolkli, protože pořádně nic neviděli. Dodnes nechápu, jak se to povedlo," říká Kocman.

Do paměti lidí se Kocourek nezapsal jen siláckými kousky, ale také tradicí tekutého kapříka. Akce měla z domovů na Štědrý den odlákat muže, aby nepřekáželi při vaření a zdobení stromku. „Podle některých historek ale účastníci ke štědrovečernímu stolu nepřišli vůbec," uvedl před časem fotograf a pravidelný návštěvník akce Jef Kratochvil.