Letošní ročník mezinárodní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis lámal rekordy. Jen na pondělní představení exotické skupiny Marutamaya z Japonska se na Brněnskou přehradu přišlo podívat dvě stě tisíc lidí. V pondělí také padla milionová hranice lidí, kteří se na festival Brno – město uprostřed Evropy přišli podívat. Ten přitom končí až v neděli.

„Samozřejmě jsme spokojeni. Účastníci letos předvádí skvělé výkony, počasí nám přeje a lidé i zahraniční ohněstrůjci si akci vychvalují,“ prohlásil hlavní producent akce Jiří Morávek. Včera skončil poslední soutěžní ohňostroj francouzské skupiny Fetes & Feux a odborná dvacetičlenná porota už v noci na dnešek vybrala vítěze. Slavnostně ho vyhlásí dnes v jednu hodinu po poledni.

Lidé přesto mohou svého favorita vybírat dál. „Hlasovat mohou až do jedenáctého června. Potom hlasy sečteme a vyhlásíme cenu diváků,“ řekl Morávek.

Brňané zvolí také nejhezčí dílo z akce Sochy v ulicích. „Až do konce června mohou na internetových stránkách města hlasovat pro svého favorita. Jsou tam fotky všech soch v ulicích,“ řekl brněnský primátor Roman Onderka.

Přestože letošní přehlídka ohňostrojů ještě zdaleka neskončila a vyvrcholí pátečním Grandfinále na Špilberku a víkendovým programem, její organizátoři už připravují další ročník. „Už půl roku to chystáme a zhruba někdy v červnu zveřejníme kostru programu na příští rok. Kromě tradičních akcí bychom chtěli mít v Brně karneval,“ láká na další ročník Morávek.