Ty vyhrálo hnutí ANO 2011, které bude mít v novém zastupitelstvu 13 zástupců. „A rádi bychom do čela města šli, abychom změnili to, co jsme kritizovali," poznamenal brněnský lídr vítězného hnutí Petr Vokřál.

Druhá sociální demokracie ztratila oproti minulým volbám více než deset procent a třetí skončilo původně recesistické hnutí Žít Brno. Do zastupitelstva se dostali ještě lidovci, ODS, zelení, komunisté a TOP 09.

Právě pravicové strany, TOP 09 a občanští demokraté, ztratily oproti volbám před čtyřmi lety nejvíc. „Voliči, kteří nás volili před čtyřmi lety jako alternativu k zavedeným stranám, přešli k ANO 2011 a dalším novým hnutím," komentoval smutně zisk pouhých čtyř mandátů lídr brněnské kandidátky TOP 09 Jaroslav Kacer.

Oproti minulým volbám si polepšily dvě strany, které mezi lety 2006 a 2010 seděly v městské radě: Strana zelených a KDU-ČSL. A právě ony mohou znovu být součástí nového vedení Brna.

Nejpravděpodobnější koalicí se totiž v tuto chvíli zdá být seskupení čtyř partají: ANO 2011, Žít Brno, lidovců a zelených. „Určitě budeme s těmito stranami jednat a je to jedna z možností. S Žít Brno i KDU-ČSL máme hodně shodných témat, se zelenými si musíme ještě některé postoje vyjasnit," řekl v neděli lídr ANO 2011 Petr Vokřál.

Taková koalice se líbí i Matěji Hollanovi z Žít Brno. „Ano, je to možnost. Chceme změnu a tato koalice může být řešením," poznamenal v neděli Hollan.

Zároveň vyloučil, že by se jeho strana podílela na možném obejití vítězného ANO 2011 a vytvoření koalice bez Babišova hnutí. „To by znamenalo spolupracovat s ODS, ČSSD nebo komunisty a ani jedna tato věc nepřipadá v úvahu. S ostatními stranami jednat budeme," poznamenal Hollan a nevyloučil z nich ani TOP 09.

ANO 2011 počítá ovšem i s další možností, jak Brnu vládnout: s pomocí sociální demokracie a KDU-ČSL. „Ovšem to by se musela ČSSD vzdát Romana Onderky. S ním do koalice v žádném případě nepůjdeme," poznamenal Vokřál.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Onderka to nechtěl komentovat. „K tomu se vyjadřovat nebudu," uvedl pouze muž, který v čele Brna stojí od roku 2006. Podle hlasů z brněnské politické scény je nepravděpodobné, že by jako primátor pokračoval, i když to ještě není vyloučené.

Koalice s ANO 2011 a ČSSD, která by kopírovala současnou vládu České republiky, se zamlouvá lídryni KDU-ČSL Kláře Liptákové. „Nevím totiž, co čekat od hnutí Žít Brno, je to nevyzpytatelný partner. Ale určitě se setkám i s Matějem Hollanem, a pokud si porozumíme, ani variantu čtyřkoalice nezavrhuji," řekla v neděli Liptáková.

Mimo hru zůstávají tradičně komunisté. A letos také občanští demokraté, které jako koaliční partnery vyloučili lídři obou nových stran v zastupitelstvu. Kromě dvou výše zmíněných variant, tedy čtyřkoalice a trojkoalice, nejsou tedy ty další moc pravděpodobné. Do hry už podle dosavadních vyjádření může vstoupit jediná další strana: TOP 09. A ta má pouze čtyři mandáty.