Nové domy, obchody i parkovací místa. Vzhled Bratislavské ulice nedaleko centra Brna se zcela promění. Jak už Brněnský deník Rovnost dřív informoval, vedení městské části Brno-střed plánuje ulici kompletně přestavět a vytvořit nový bulvár.

Podle zastupitele městské části Davida Oplatka, který se plánovanou přeměnou zabývá, připadají v úvahu dvě varianty, jak bude Bratislavská nově vypadat. „Může vzniknout buď široká ulice s čtyřproudou silnicí nebo bulvár ve stylu třídy Kapitána Jaroše, kterým povede obvyklá dvouproudovka," nastínil Oplatek.

Přiklání se ke druhé variantě. „V takovém prostoru pak totiž mohou být široké chodníky a rozsáhlá stromořadí," zdůvodnil.

Takový nápad se zamlouvá i Brňanům, kteří poblíž Bratislavské ulice bydlí. „Je potřeba ulici nějakým způsobem opravit. Nyní příliš hezky nevypadá. Široká silnice tady podle mě nemá význam. Chodníky a stromy jsou lepší nápad," myslí si například Tereza Nováčková.

Nový vzhled ulice podle Oplatka zkultivuje vzhled takzvaného brněnského Bronxu. „Vzniknou tam nové domy. Lokalitu to určitě pozvedne," je přesvědčený Oplatek.

Kdy začnou dělníci nový bulvár stavět, ještě není jasné. „Návrhy jsou narýsované, ale městská část je ještě neřešila," vysvětlil zastupitel.

Rozhodne magistrát

V první řadě je totiž potřeba vykoupit některé pozemky v ulici. Město vlastní pouze třetinu parcel, které jsou ke stavbě potřeba. O tom, zda Brno pozemky koupí, rozhodne magistrát. „Z pohledu rozvoje města je potřeba podniknout kroky, které výstavbě bulváru pomohou," je přesvědčený náměstek primátora pro územní rozvoj Martin Ander.

Bratislavskou změní také mezi Brňany diskutovaná stavba bytového domu naproti brněnské Úrazové nemocnice, kterou chystá soukromý developer. Podle plánů tam vyroste zhruba šestnáct pater vysoká budova. „Vznikne nadstandardní a kvalitní bytový dům. Byty v něm ale nebudou příliš drahé, protože na to lidé v dnešní době nemají peníze. Do debaty o konkrétní podobě domu chci zapojit i obyvatele, ale mohu slíbit, že dům bude spíš tradiční, inspirovaný architekturou Nizozemí nebo Švýcarska," informoval architekt Pavel Pekár.

Některým lidem se to ale příliš nelíbí. „Nejsem si jistý, jestli je vhodné, aby zrovna v takové lokalitě vznikaly výškové budovy. Jde spíš o starou zástavbu, do které se nehodí," myslí si například Brňan Pavel Minařík.

Podobný názor má i starosta městské části Martin Landa. „Dům vyroste místo brownfieldu, to je dobře. Ale byl bych radši, kdyby nebyl tak vysoký," myslí si starosta.

Už bývalé vedení městské části si přitom nechalo od magistrátu zpracovat studii, která měla ukázat, zda se budova do zástavby hodí. Podle Oplatka ukázala, že dům panorama Brna výrazněji nenaruší. „V okolí jsou totiž další vysoké stavby, například komín tepláren," poukázal zastupitel.

Problém s umístěním stavby nemá ani ředitel nedaleké Úrazové nemocnice Karel Doležal. „Řešili jsme, zda nám nebude stínit, ale je dost daleko, takže to problém nebude. Developer nám také nabídl zhruba deset až dvanáct parkovacích míst v domě, které mohou využívat naši zaměstnanci. To by pro nás bylo výhodné," naznačil Doležal.