VYBERTE SI REGION

Když mám hlad, dám si roládu

BRNO - V Brně se dnes sešli jihomoravští cukráři. Rozdávali si ocenění. Jedním z odměněných byl i brněnský cukrář Václav Labský.

19.8.2007
SDÍLEJ:

Václav Labský.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Do cukrařiny musel otec Václava Labského nutit. On chtěl být zámečníkem. „Jíst se bude pořád. Tak nevymýšlej,“ řekl mu tenkrát jeho táta, který za první republiky každé ráno pekl Brňanům čerstvé rohlíky.

Dnes je Labský jedním z nejuznávanějších cukrářů na jižní Moravě. Jeho „kominíčci“ nesmějí chybět na žádném rautu. Každý den musí pro své zákazníky přichystat přes čtyři sta kousků speciality ze tří druhů šlehačky. „Nejdůležitější je dobře vychlazená pravá šlehačka,“ prozrazuje tajemství úspěchu cukrář z brněnského náměstí Svobody.

Každý den naskládá do vitríny své cukrárny čtyřicet typů zákusků a šestnáct druhů dortů. „Před několika lety jsme pekli dorty pro McDonalds. Na dvoumetrovém podstavci bylo naskládáno přes dvacet kousků,“ říká muž, který byl včera za svou práci oceněn řádem svatého Ambrože, patrona cukrářů.

Své znalosti se snaží předávat dál. Mladí učni cukrářského řemesla se pod vedením čtyřiasedmdesátiletého muže učí dobře upéct rolády a dorty už osmatřicet let. „Než se ale někdo naučí rozpoznat jak má vypadat barva upečeného těsta na oříškovou roládu, může to trvat i deset let. A to vydrží málo lidí,“ dodává řemeslník, který přiznává, že dobrá roláda mu často nahradí oběd.

Labský nevymýšlí jen sladkosti. O své další specialitě však mluví nerad. Udělal totiž rostlinný polotovar robi, které nahrazuje maso vegetariánům. „Dva roky jsem hledal koření, které z něj udělá dobrotu. Sám si ale raději dám bůček,“ říká.

19.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies