Židlochovičtí se konečně dočkají nákupního centra. Opravená budova bývalého cukrovaru na pravém břehu řeky Svratky se otevře zítra v poledne. Lidé mohou nakupovat v Penny marketu, květinářství a uzenářství.

„Už se to mělo otevřít v zimě, pak znovu na jaře a stále se to odkládalo. Jsem ráda, že už konečně nebudeme muset do obchodu dojíždět. Obchody na náměstí zavírají už v pět, to se mnohdy nedá stihnout,“ myslí si například Terezie Crhová z Židlochovic.

Místo v opraveném cukrovaru si pronajala i lékárna. Zítra ale zůstane zavřená. „Nájemce nestihl zařídit interiér,“ uvedl místostarosta Židlochovic Vlastimil Helma.

Konec malých

U cukrovaru se také otevře neplacené parkoviště pro asi sedmdesát aut. „Parkovací místa tady chybí. Taky by tam mohly být veřejné záchody. Ve městě nejsou ani jedny,“ říká Ladislav Růžička, podnikatel z Židlochovic.

Bohužel návštěvníci centra tady žádné toalety nenajdou. „Nákupní centrum není tak velké, abychom takové zařízení stavěli,“ vysvětlil Pavel Nejedlý z firmy Outulný, která v bývalém cukrovaru staví. To dost překvapilo vedení města. „Já i pan starosta jsme si mysleli, že tam budou,“ řekl místostarosta Vlastimil Helma.

Někteří obyvatelé Židlochovic si myslí, že kvůli obchodnímu centru přijdou o živobytí majitelé obchodů na náměstí. „Mám obavy, že s otevřením Penny Marketu budou ohrožení malí obchodníci a život na náměstí utichne,“ myslí si například zvěrolékař Jindřich Vašák.

Areál totiž čeká druhá fáze rekonstrukce. V té se opraví filtrační věž a přibudou dva nové bloky, kde budou další obchodní prostory.
„Plány ještě nejsou. Záleží na dohodě s nájemci,“ uvedl stavbyvedoucí Václav Dřevíkovský.

Pronajmout si obchodní prostor v cukrovaru není ale podle zastupitelky Květoslavy Vašíčkové snadné. „Chtějí moc vysoké nájemné, podíl na zisku a smlouvu na patnáct let. Pokud ji nedodržíte, pokuta je milion korun,“ povzdychla si majitelka obchodu s obuví na náměstí.

Záchrana cukrovaru

Cukrovar postavili v Židlochovicích Francouzi v roce 1838. Patří tak k nejstarším ve střední Evropě. Vařit cukr přestal v roce 1991. Pak zchátral tak, že už se uvažovalo o demolici. Zachránilo ho město. „Převzali jsem to do vlastnictví, zaplatili milionové dluhy. Cukrovar je totiž na strategickém místě, kam se může město rozšiřovat. A bývalou strojovnu jsme dali místnímu Orlu,“ vypráví starosta Jan Vitula, jak zachránili krásné prostory s litinovými sloupy. Teď už mají novou střechu. Jednou by tam.