VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukroví z Brna chutná i za hranicemi. Cizinci oceňují různorodost těst a náplní

Brno - Sváteční pečivo kvůli vánočnímu shonu stále víc Brňanů kupuje. Vyžadují tradiční druhy, jako vanilkové rohlíčky. Kilo stojí kolem 350 korun.

29.11.2014 1
SDÍLEJ:

Příprava vánočního cukroví v brněnské cukrárně Pusinka.Foto: DENÍK/Attila Racek

Nechat pečení vánočního cukroví profesionálům a raději mít před svátky klid nebo volný čas věnovat nákupům dárků. Tak se rozhoduje stále víc Brňanů. S objednávkami si musejí pospíšit. Objednat cukroví ušetří nejen práci, ale často i peníze. „Kdybych nepekla profesionálně, sama bych si určitě cukroví koupila. Nejen kvůli práci, vyjde to levněji," tvrdí Ilona Janková z brněnského cukrářství Novojan.

Zákazníci si můžou vybrat sady nakombinované z oblíbených druhů nebo objednat jen jeden. „Pečení patří k vánoční atmosféře. Dokupuji ale třeba úly, které jsou náročné na přípravu," svěřila se Brňanka Petra Kosíková.

Objednávky brněnská cukrářství přijímají do konce listopadu nebo začátku prosince. „Všechno peču sama. Letos mám víc menších objednávek, ale už jsem úplně zahlcená," řekla cukrářka Anna Rybová z Popůvek na Brněnsku. Peče pro pražské i brněnské zákazníky.

Například v Cukrářství Hladůvková zákazníci dostanou vanilkové rohlíčky i týden před Vánocemi. „Cukroví máme nachystané do zásoby, kdyby někdo zavolal na poslední chvíli," vysvětlila majitelka Kamila Hladůvková. Zvládne napéct sedmnáct druhů sladkostí.

Vánoční cukroví obchodníci prodávají na váhu. Cena za kilogram se v brněnských cukrářstvích pohybuje kolem 350 korun.

Ceny jako loni

Letos cukráři podle zjištění Deníku Rovnost nezdražovali. „Cenu jsem kvůli konkurenci dokonce snižovala, protože jsem se bála, že bude málo zakázek," připustila Rybová.

Kilo tradičního cukroví prodává za 350 korun. „Nejdražší surovina jsou ořechy. Za kilo zaplatím až 330 korun," dodala cukrářka.

Zhruba o sto korun levněji vyjde cukroví koupené na internetu přes slevový portál. Svou nabídku tam umístilo třeba cukrářství Novojan z Čebína na Brněnsku. „Na slevovém serveru nabízíme vánoční pečivo už druhý rok," uvedla majitelka cukrářství Ilona Janková.

Cukrářství Novojan má dvacetiletou tradici. Poptávka zájemců o jeho výrobky je podle majitelky velká i bez internetového obchodu. „Přes něj jsme ale prodali i o třetinu víc," upozornila.

Konkurence jsou pro cukráře supermarkety, které prodávají sladké pečivo často za zlomek ceny. „Stačí mi koupit malou vaničku pro návštěvy. Sama už peču jenom vanilkové rohlíčky pro vnoučata," řekla třeba Brňanka Anna Vlčková.

Strojově vyráběné cukroví je ale narozdíl od domácího často nastavené chemickými přípravky, aby dlouho vydrželo a bylo křehké. Tradiční výroba s běžnými surovinami je náročnější. „Třeba linecké musím začít péct už teď, aby stačilo do Vánoc změknout," vysvětlila Rybová.

Brňané upřednostňují linecké, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a další tradiční cukroví. „Kromě klasiky je zájem o odpalované věnečky," upozornila Rybová.

Někteří ale vyhledávají i netradiční pečivo. Potvrdil to třeba Vlastimil Opletal z pekařství Muffiny Brno, které peče populární americké sladkosti. „Jsme malá firma, ale před Vánocemi se poptávka hodně zvýší. Hlavním odběratelem jsou firmy, ale pečeme i pro domácnosti. Napečeme asi 250 kilogramů," informoval Opletal.

O jihomoravské cukroví je zájem i v zahraničí. „Vyvážíme do Německa a Rakouska," potvrdila cukrářka Hladůvková. Cizinci, podle ní oceňují, že místní pečivo se vyrábí z hodně druhů těst a náplní.

ANEŽKA PŘIKRYLOVÁ
ALŽBĚTA NEČASOVÁ

Autor: Redakce

29.11.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.
7 18

Jubilejní ohňostroje: ekologové chtějí raději světelnou show

Ilustrační foto.

Farmářské trhy? Málo problematické. Loni inspektoři zjistili jen dva nedostatky

AKTUALIZOVÁNO

Zamaštěná dálnice komplikuje provoz. Při nehodě kamionů se vysypaly prasečí kůže

Rousínov – Kovové výlisky a vepřové kůže zkomplikovaly v úterý po čtvrté hodině odpoledne provoz na dálnici D1 u Rousínova. Vysypaly se ze dvou nákladních aut, která se tam srazila.

OBRAZEM: Nové hodiny v ulicích Brna konečně ukazují správný čas

Brno – Konec zmatků a nepřesného ukazování času. Nefunkční hodiny na deseti místech v Brně nahradily od úterního dopoledne nové. Zařízení nainstalovali zaměstnanci Technických sítí Brno.

Olomoucký vrchní soud zrušil předběžné opatření. Uber v Brně může jezdit

Olomouc, Brno – Vrchní soud v Olomouci v úterý zrušil takzvané velké předběžné opatření proti Uberu, které společnosti zakazovalo poskytovat své služby na území Brna. „Mohu potvrdit, že jej soudce zrušil. Vyjet do ulic ale mohou až ve chvíli, kdy rozhodnutí dostane společnost Uber písemně," řekl mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

AKTUALIZOVÁNO

Pod hladinou Brněnské přehrady zemřel starší muž

Brno – Na Brněnské přehradě v úterý krátce před jedenáctou hodinou utonul starší muž. Pomoci tonoucímu vyjeli hasiči ze základny ležící přímo na přehradě, na místo letěl i vrtulník. „Zavolali nás kvůli tomu, že muž se potopil a už se nevynořil. Po vytažení z vody jsme jej resuscitovali, ale neúspěšně," sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies