VYBERTE SI REGION

Cukroví z Brna chutná i za hranicemi. Cizinci oceňují různorodost těst a náplní

Brno - Sváteční pečivo kvůli vánočnímu shonu stále víc Brňanů kupuje. Vyžadují tradiční druhy, jako vanilkové rohlíčky. Kilo stojí kolem 350 korun.

29.11.2014 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Příprava vánočního cukroví v brněnské cukrárně Pusinka.

Příprava vánočního cukroví v brněnské cukrárně Pusinka.Foto: DENÍK/Attila Racek

Nechat pečení vánočního cukroví profesionálům a raději mít před svátky klid nebo volný čas věnovat nákupům dárků. Tak se rozhoduje stále víc Brňanů. S objednávkami si musejí pospíšit. Objednat cukroví ušetří nejen práci, ale často i peníze. „Kdybych nepekla profesionálně, sama bych si určitě cukroví koupila. Nejen kvůli práci, vyjde to levněji," tvrdí Ilona Janková z brněnského cukrářství Novojan.

Zákazníci si můžou vybrat sady nakombinované z oblíbených druhů nebo objednat jen jeden. „Pečení patří k vánoční atmosféře. Dokupuji ale třeba úly, které jsou náročné na přípravu," svěřila se Brňanka Petra Kosíková.

Objednávky brněnská cukrářství přijímají do konce listopadu nebo začátku prosince. „Všechno peču sama. Letos mám víc menších objednávek, ale už jsem úplně zahlcená," řekla cukrářka Anna Rybová z Popůvek na Brněnsku. Peče pro pražské i brněnské zákazníky.

Například v Cukrářství Hladůvková zákazníci dostanou vanilkové rohlíčky i týden před Vánocemi. „Cukroví máme nachystané do zásoby, kdyby někdo zavolal na poslední chvíli," vysvětlila majitelka Kamila Hladůvková. Zvládne napéct sedmnáct druhů sladkostí.

Vánoční cukroví obchodníci prodávají na váhu. Cena za kilogram se v brněnských cukrářstvích pohybuje kolem 350 korun.

Ceny jako loni

Letos cukráři podle zjištění Deníku Rovnost nezdražovali. „Cenu jsem kvůli konkurenci dokonce snižovala, protože jsem se bála, že bude málo zakázek," připustila Rybová.

Kilo tradičního cukroví prodává za 350 korun. „Nejdražší surovina jsou ořechy. Za kilo zaplatím až 330 korun," dodala cukrářka.

Zhruba o sto korun levněji vyjde cukroví koupené na internetu přes slevový portál. Svou nabídku tam umístilo třeba cukrářství Novojan z Čebína na Brněnsku. „Na slevovém serveru nabízíme vánoční pečivo už druhý rok," uvedla majitelka cukrářství Ilona Janková.

Cukrářství Novojan má dvacetiletou tradici. Poptávka zájemců o jeho výrobky je podle majitelky velká i bez internetového obchodu. „Přes něj jsme ale prodali i o třetinu víc," upozornila.

Konkurence jsou pro cukráře supermarkety, které prodávají sladké pečivo často za zlomek ceny. „Stačí mi koupit malou vaničku pro návštěvy. Sama už peču jenom vanilkové rohlíčky pro vnoučata," řekla třeba Brňanka Anna Vlčková.

Strojově vyráběné cukroví je ale narozdíl od domácího často nastavené chemickými přípravky, aby dlouho vydrželo a bylo křehké. Tradiční výroba s běžnými surovinami je náročnější. „Třeba linecké musím začít péct už teď, aby stačilo do Vánoc změknout," vysvětlila Rybová.

Brňané upřednostňují linecké, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a další tradiční cukroví. „Kromě klasiky je zájem o odpalované věnečky," upozornila Rybová.

Někteří ale vyhledávají i netradiční pečivo. Potvrdil to třeba Vlastimil Opletal z pekařství Muffiny Brno, které peče populární americké sladkosti. „Jsme malá firma, ale před Vánocemi se poptávka hodně zvýší. Hlavním odběratelem jsou firmy, ale pečeme i pro domácnosti. Napečeme asi 250 kilogramů," informoval Opletal.

O jihomoravské cukroví je zájem i v zahraničí. „Vyvážíme do Německa a Rakouska," potvrdila cukrářka Hladůvková. Cizinci, podle ní oceňují, že místní pečivo se vyrábí z hodně druhů těst a náplní.

ANEŽKA PŘIKRYLOVÁ
ALŽBĚTA NEČASOVÁ

Autor: Redakce

29.11.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy na víkend: Vánoční trhy začaly i na brněnském výstavišti

Brno – Kromě vánočních trhů v centru Brna mohou lidé od pátku zajít i na brněnské výstaviště. Téměř pět set různých prodejců otevřelo své stánky na tamním vánočním trhu. V provozu zůstanou až do 18. prosince. Největším lákadlem jsou podle pořadatelů řemeslné výrobky i regionální delikatesy. Stánkaři je dovezli ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies