VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cvrčci a švábi: křupavá pochoutka

Brno - Zalít cvrčky horkou vodou a šup s nimi na pánvičku. Trochu másla, česnek a sůl. Během pár minut jsou cvrčci připraveni k jídlu. Kolem odbornice Marie Borkovcové se tísní dav studentů. Každý natahuje hlavu, aby aspoň koutkem oka zahlédl, jak má takový správně usmažený cvrček vypadat.

16.3.2010 3
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Cvrček vypadá, že na pánvičce sedí. Nemusíte přidávat ani moc másla, protože cvrčci jsou sami o sobě dost tuční,“ radí Borkovcová zvědavým studentům.

O přednášku spojenou s ochutnávkou hmyzích pokrmů je na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity mezi studenty velký zájem. „Přivedla mě sem zvědavost. Kamarádka píše bakalářku o hmyzu na talíři, tak chci vědět jak chutná,“ říká studentka Jitka Varguličová.

Na připravených talířcích čeká na mlsné studenty slané pečivo sypané hmyzem, hmyzí chléb, lázeňské oplatky s cvrčky a jednohubky s moučným červem. „Dneska jsem hmyz ochutnával poprvé. Bohužel ho bylo v tak malém množství, že se chuť nedala skoro poznat,“ přiznává trochu zklamaně student Mikuláš Černík. Ve studených pokrmech byl hmyz rozdrcený a ani jej nebylo vidět.

Největší zájem ovšem vzbuzuje mezi studenty smažení cvrčků. „Aby byl hmyz co nejchutnější, připravuje se z živých brouků a bezprostředně po přípravě se musí sníst,“ varuje Borkovcová a už si připravuje krabičku plnou cvrčků. Studenti s napětím očekávají co se bude dít. Kdo si nepřinesl foťák, vytahuje z kapsy mobil a snaží se vyfotit co se dá. Usmažené cvrčky pak Brokovcová nestíhá ani rozdávat. Na připravené tácky a i do natažených rukou dává po jednom cvrčku. Tentokrát si studenti pochutnali. „Cvrček chutná zajímavě. Sám si ho sice vařit nebudu, ale někdy ho ještě klidně ochutnám, “ říká Černík.

Borkovcová, která se hmyzem ve výživě zabývá již několik let, poučila studenty i o tom, kde jej sehnat. „Nejlepší je brát si brouky přímo z kontrolovaných chovů, které je dodávají třeba do zverimexů. Nedoporučuji jej sbírat v přírodě, protože může být jedovatý,“ upozorňuje Borkovcová v závěru přednášky.

LAĎKA JUŘÍČKOVÁ

16.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zbrojovka porazila v prvním domácím zápase jarní části ligy Slovan Liberec těsně 1:0.
AKTUALIZOVÁNO
1 20

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Masopust v brněnských Kníničkách.
16

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvořily se kolony

Popůvky – Se zdržením museli počítat řidiči, kteří chtěli jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvořily kolony.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

V parku na bývalém hřbitově v Líšni rozkvetou magnólie

Brno – Dříve tam k odpočinku ukládali mrtvé, dnes tam nachází klid živí. Park v líšeňské Trnkově ulici se už na podzim možná dočká rekonstrukce. Růst v něm mají nové stromy a návštěvníkům posvítí lampy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies