VYBERTE SI REGION

Cvrčci a švábi: křupavá pochoutka

Brno - Zalít cvrčky horkou vodou a šup s nimi na pánvičku. Trochu másla, česnek a sůl. Během pár minut jsou cvrčci připraveni k jídlu. Kolem odbornice Marie Borkovcové se tísní dav studentů. Každý natahuje hlavu, aby aspoň koutkem oka zahlédl, jak má takový správně usmažený cvrček vypadat.

16.3.2010 3
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Cvrček vypadá, že na pánvičce sedí. Nemusíte přidávat ani moc másla, protože cvrčci jsou sami o sobě dost tuční,“ radí Borkovcová zvědavým studentům.

O přednášku spojenou s ochutnávkou hmyzích pokrmů je na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity mezi studenty velký zájem. „Přivedla mě sem zvědavost. Kamarádka píše bakalářku o hmyzu na talíři, tak chci vědět jak chutná,“ říká studentka Jitka Varguličová.

Na připravených talířcích čeká na mlsné studenty slané pečivo sypané hmyzem, hmyzí chléb, lázeňské oplatky s cvrčky a jednohubky s moučným červem. „Dneska jsem hmyz ochutnával poprvé. Bohužel ho bylo v tak malém množství, že se chuť nedala skoro poznat,“ přiznává trochu zklamaně student Mikuláš Černík. Ve studených pokrmech byl hmyz rozdrcený a ani jej nebylo vidět.

Největší zájem ovšem vzbuzuje mezi studenty smažení cvrčků. „Aby byl hmyz co nejchutnější, připravuje se z živých brouků a bezprostředně po přípravě se musí sníst,“ varuje Borkovcová a už si připravuje krabičku plnou cvrčků. Studenti s napětím očekávají co se bude dít. Kdo si nepřinesl foťák, vytahuje z kapsy mobil a snaží se vyfotit co se dá. Usmažené cvrčky pak Brokovcová nestíhá ani rozdávat. Na připravené tácky a i do natažených rukou dává po jednom cvrčku. Tentokrát si studenti pochutnali. „Cvrček chutná zajímavě. Sám si ho sice vařit nebudu, ale někdy ho ještě klidně ochutnám, “ říká Černík.

Borkovcová, která se hmyzem ve výživě zabývá již několik let, poučila studenty i o tom, kde jej sehnat. „Nejlepší je brát si brouky přímo z kontrolovaných chovů, které je dodávají třeba do zverimexů. Nedoporučuji jej sbírat v přírodě, protože může být jedovatý,“ upozorňuje Borkovcová v závěru přednášky.

LAĎKA JUŘÍČKOVÁ

16.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalista Tomáš Jablonský v posilovně.

Zbrojovka získala posilu do obrany, ze Slavie přichází Jablonský

O korunku pro královnu krásy přišly ve čtvrtek do brněnského nákupního centra Olympia bojovat dívky z celé republiky.
33

Dívky v Brně předvedly krásu i talent. Vybírat Miss lze teď i na sociální síti

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Brno – Tragické následky měla ve čtvrtek odpoledne srážka muže a vlaku v úseku mezi brněnskými Židenicemi a Královým Polem. „Indicent se stal přibližně v půl třetí odpoledne. Dopravu na trati jsme přerušili. Aktuálně předpokládáme, že to potrvá zhruba do půl páté večer, bližší podrobnosti ale bohužel zatím nemůžeme sdělit," sdělil za České dráhy Petr Šťáhlavský.

Známé poslal fotky podřezaného zápěstí. Zraněného muže zachránili strážníci

Brno – Fotografie podřezaného zápěstí přišla v noci na středu na mobilní telefon mladé ženě od jejího pětadvacetiletého známého z Brna. S obavami o jeho život se svěřila přátelům, kteří ihned informovali policii.

Vánoční trhy: gurmánský lidé obcházeli, zaujala vánoční tramvaj, zjistil průzkum

Brno /INFOGRAFIKA/ - Spokojenost lidí s posledními brněnskými adventními trhy zjišťoval průzkum. Lidem se trhy líbily, nové na Dominikánském náměstí ale často obešli.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies