VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cvrčci a švábi: křupavá pochoutka

Brno - Zalít cvrčky horkou vodou a šup s nimi na pánvičku. Trochu másla, česnek a sůl. Během pár minut jsou cvrčci připraveni k jídlu. Kolem odbornice Marie Borkovcové se tísní dav studentů. Každý natahuje hlavu, aby aspoň koutkem oka zahlédl, jak má takový správně usmažený cvrček vypadat.

16.3.2010 3
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Cvrček vypadá, že na pánvičce sedí. Nemusíte přidávat ani moc másla, protože cvrčci jsou sami o sobě dost tuční,“ radí Borkovcová zvědavým studentům.

O přednášku spojenou s ochutnávkou hmyzích pokrmů je na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity mezi studenty velký zájem. „Přivedla mě sem zvědavost. Kamarádka píše bakalářku o hmyzu na talíři, tak chci vědět jak chutná,“ říká studentka Jitka Varguličová.

Na připravených talířcích čeká na mlsné studenty slané pečivo sypané hmyzem, hmyzí chléb, lázeňské oplatky s cvrčky a jednohubky s moučným červem. „Dneska jsem hmyz ochutnával poprvé. Bohužel ho bylo v tak malém množství, že se chuť nedala skoro poznat,“ přiznává trochu zklamaně student Mikuláš Černík. Ve studených pokrmech byl hmyz rozdrcený a ani jej nebylo vidět.

Největší zájem ovšem vzbuzuje mezi studenty smažení cvrčků. „Aby byl hmyz co nejchutnější, připravuje se z živých brouků a bezprostředně po přípravě se musí sníst,“ varuje Borkovcová a už si připravuje krabičku plnou cvrčků. Studenti s napětím očekávají co se bude dít. Kdo si nepřinesl foťák, vytahuje z kapsy mobil a snaží se vyfotit co se dá. Usmažené cvrčky pak Brokovcová nestíhá ani rozdávat. Na připravené tácky a i do natažených rukou dává po jednom cvrčku. Tentokrát si studenti pochutnali. „Cvrček chutná zajímavě. Sám si ho sice vařit nebudu, ale někdy ho ještě klidně ochutnám, “ říká Černík.

Borkovcová, která se hmyzem ve výživě zabývá již několik let, poučila studenty i o tom, kde jej sehnat. „Nejlepší je brát si brouky přímo z kontrolovaných chovů, které je dodávají třeba do zverimexů. Nedoporučuji jej sbírat v přírodě, protože může být jedovatý,“ upozorňuje Borkovcová v závěru přednášky.

LAĎKA JUŘÍČKOVÁ

16.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

návrh kuchyně v obýváku

Čtyři návrhy kuchyně, která bude součástí obýváku

Zavadil se loučil s brněnskými fanoušky.
1 26

Konec špílmachrů v Brně. Po Poláchovi odchází Zavadil

Šaty mají duši, říká návrhářka. Její modely oblékají i top tanečnice Portugalska

Brno /FOTOGALERIE/ – Každý model je originál, říká pětadvacetiletá Kateřina Šmejkalová z Brna, která navrhuje šaty pro nevěsty, tanečníky i celebrity. „Šaty mají svou duši a hodně záleží na tom, kdo je nosí," upřesňuje žena.

Poplatky za přítomnost otce u porodu jsou nefér, míní rodiče

Brno /ANKETA/ – Nervózní manžel vede do porodnice ženu, která každou chvíli porodí. Než ji podpoří na sále, musí ještě vytáhnout peněženku a zaplatit. „Poplatky za přítomnost otce u porodu jsou zrušené od roku 2012, přesto je stále v některých nemocnicích vybírají. Kvůli údajnému ošacení, občerstvení či školení, které nastávající otcové často ve spěchu ani nestihnou," upozornila Majka Staňková z brněnského Centra pro těhotné a rodinu.

Za odpad Brňané nově zaplatí online

Brno – Bez front na úřadech nebo zdlouhavého vyplňování formuláře v online bankovnictví mohou nově zaplatit poplatek za komunální odpad Brňané. Čas jim ušetří webová stránka www.brnopas.cz, kde nedávno přibyla funkce pro zaplacení poplatku za odpady.

Rodina uprchlíků z Kosova byla v Bělé-Jezové protiústavně, rozhodl soud

Brno – Padesátidenní zadržení imigranta z Kosova a jeho dvou malých dětí bylo porušením jejich základních lidských práv. Rozhodl o tom Ústavní soud v Brně.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies