VYBERTE SI REGION

Cvrčci a švábi: křupavá pochoutka

Brno - Zalít cvrčky horkou vodou a šup s nimi na pánvičku. Trochu másla, česnek a sůl. Během pár minut jsou cvrčci připraveni k jídlu. Kolem odbornice Marie Borkovcové se tísní dav studentů. Každý natahuje hlavu, aby aspoň koutkem oka zahlédl, jak má takový správně usmažený cvrček vypadat.

16.3.2010 3
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Cvrček vypadá, že na pánvičce sedí. Nemusíte přidávat ani moc másla, protože cvrčci jsou sami o sobě dost tuční,“ radí Borkovcová zvědavým studentům.

O přednášku spojenou s ochutnávkou hmyzích pokrmů je na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity mezi studenty velký zájem. „Přivedla mě sem zvědavost. Kamarádka píše bakalářku o hmyzu na talíři, tak chci vědět jak chutná,“ říká studentka Jitka Varguličová.

Na připravených talířcích čeká na mlsné studenty slané pečivo sypané hmyzem, hmyzí chléb, lázeňské oplatky s cvrčky a jednohubky s moučným červem. „Dneska jsem hmyz ochutnával poprvé. Bohužel ho bylo v tak malém množství, že se chuť nedala skoro poznat,“ přiznává trochu zklamaně student Mikuláš Černík. Ve studených pokrmech byl hmyz rozdrcený a ani jej nebylo vidět.

Největší zájem ovšem vzbuzuje mezi studenty smažení cvrčků. „Aby byl hmyz co nejchutnější, připravuje se z živých brouků a bezprostředně po přípravě se musí sníst,“ varuje Borkovcová a už si připravuje krabičku plnou cvrčků. Studenti s napětím očekávají co se bude dít. Kdo si nepřinesl foťák, vytahuje z kapsy mobil a snaží se vyfotit co se dá. Usmažené cvrčky pak Brokovcová nestíhá ani rozdávat. Na připravené tácky a i do natažených rukou dává po jednom cvrčku. Tentokrát si studenti pochutnali. „Cvrček chutná zajímavě. Sám si ho sice vařit nebudu, ale někdy ho ještě klidně ochutnám, “ říká Černík.

Borkovcová, která se hmyzem ve výživě zabývá již několik let, poučila studenty i o tom, kde jej sehnat. „Nejlepší je brát si brouky přímo z kontrolovaných chovů, které je dodávají třeba do zverimexů. Nedoporučuji jej sbírat v přírodě, protože může být jedovatý,“ upozorňuje Borkovcová v závěru přednášky.

LAĎKA JUŘÍČKOVÁ

16.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Nový Moravák svlaží vodotrysky. Vítězný návrh počítá v zimě i s kluzištěm

Brno /VIZUALIZACE/ – Ochlazení v horké letní dny nebo jízdu na bruslích v zimě nabídne po rekonstrukci Moravské náměstí v Brně. Radnice Brna-středu chce vytvořit prostor s vodní plochou a kavárnou, který lidi naláká k odpočinku. V pátek oznámila výsledky architektonické soutěže na podobu náměstí. Z dvaceti návrhů zvítězil v soutěži projekt kanceláře Consequence forma.

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil ženu na nádraží v Rosicích. Na místě zemřela

Rosice – Pod koly vlaku zemřela šestatřicetiletá žena v sobotu v Rosicích u Brna. Podvečerní nehoda komplikovala vlakovou dopravu na trati mezi Brnem a Jihlavou.

AKTUALIZOVÁNO

Vive la France! Bitvu tří císařů opět ovládli Napoleonovi vojáci

Tvarožná /REPORTÁŽ/ – Po 211 letech se historie na Slavkovském bojišti v sobotu odpoledne zopakovala. Přibližně tisícovka vojáků oděných do dobových uniforem před zraky několika tisíců lidí svedla boj připomínající Napoleonovo vítězství v bitvě tří císařů z roku 1805.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies