Velmi rušno je v létě kolem Brněnské přehrady a na jiných místech jižní Moravy, kde nejezdí tolik auto. Místo toho se po úzkých silničkách prohánějí cyklisté. I tady by ale policisté s detektory alkoholu měli hodně práce.

„Pokuty se bojíme, ale zatím tento strach zdárně překonáváme,“ usmívá se Milan, který si právě objednal pivo na jedné ze zahrádek u Brněnské přehrady. Příjmení, stejně jako nikdo z ostatních, prozradit nechce. Několik tisíc korun, které by na pokutě musel zaplatit, totiž chce utratit jinde a jinak.

Zákon, který cyklistům zakazuje pít alkohol před jízdou, platí už více než rok. Redaktorka Brněnského Deníku Rovnost, která pozorovala výletníky u Brněnské přehrady, vypozorovala, že většina si dá dvě piva. S alkoholem.

„Když je vedro, tak se musí pít, a pivo je na žízeň nejlepší,“ říkají dva nezávisle na sobě. A to, že ani zákon nedonutil cysklisty změnit návyky, potvrzují i majitelé restaurací a stánků.

„Určitě si lidi na kolech to jedno pivo nebo panáka dají i teď. Občas si někdo dá nealko pivo, ale to jsou výjimky,“ řekla servírka z občerstvení na konečné zastávce tramvaje číslo čtyři v Obřanech. V těchto místech začíná oblíbená trasa kolem řeky Svitavy.

Od začátku roku do konce června chytili brněnští strážníci devatenáct cyklistů pod vlivem alkoholu. Od začátku prázdnin ale mají ve kolonce stejné statistiky nulu.

Někteří z cyklistů přistižených s pivem se ale brání a říkají, že se chovají zodpovědněji než před přijetím nového zákona. „Jedno si dáme vždycky, ale pokud je jich víc, jedeme už domů tramvají,“ hájí se Martin s Alenou v obřanském občerstvení.

Republikoví policisté ale ani žádné speciální akce zaměřené na cyklisty nechystají. „Děláme pravidelné silniční kontroly, během kterých cyklisty kontrolujeme stejně jako ostatní účastníky silničního provozu,“ říká mluvčí brněnských policistů Andrea Procházková.

Jak dodává, v Brně větší problémy s cyklisty nebývají. „Je to mimo jiné i proto, že se rozrůstají cyklostezky,“ duvedla.

Jinak už to ale vidí městští strážníci, kteří se v rámci běžných pochůzek zaměřují i na cyklisty hlavně v centru Brna, v okolí přehrady nebo na cyklostezkách v Jundrově.

Nezajímá je jen alkohol v krvi cyklisty, ale také povinná výbava kola. „Málokdo z cyklistů respektuje zákaz jízdy na kole v pěších zónách a povinnost sesednout z kola, když jdou přes přechod,“ vytýká cyklistům mluvčí Městské policie Brno Zdeněk Novák.

Podobně jako při řízení auta, také při jízdě na kole platí zákaz telefonování. „Strážníci se ale setkali i s cyklistou, který jel v pěší zóně, nedržel se řidítek a telefonoval,“ zmiňuje příklad z praxe Novák.