Nové značky na Letenské lávce v brněnské části Bystrc nabádají cyklisty, aby sesedli z kola. Těm se ale zdají zbytečné.

„Lávka není natolik úzká, aby se tu lidé nevyhnuli. Přijde mi to jako buzerace, kterou si tu vydupali místní,“ myslí si Jiří Praks. Většina cyklistů míjí nové značky bez povšimnutí. Po lávce jedou dál. Lidé totiž nejsou na značku zvyklí. „Značky jsem si ani nevšimla, přijde mi tu zbytečně,“ dodala cyklistka Romana Vojáčková.

Na její dodržování proto budou ve větší míře dohlížet strážníci. „Cyklisté ohrožovali svou jízdou pěší. Proto namátkově kontrolujeme, zda značku respektují. Pokud z kola nesesednou, hrozí jim pokuta až dva tisíce korun,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák. Cyklistům hlavně vadí, že jim značka zbytečně přeruší jejich projížďku na kole.

Podle bystrckého místostarosty Jiřího Altmana je ale značka jedinou možností, jak předejít střetům kol s chodci. „Místní lidé si na bezohledné cyklisty stěžují přes dva roky. Museli jsme situaci nějak řešit. Po lávce totiž projíždějí i maminky s kočárky a došlo i k jedné srážce,“ uvedl Altman. Připouští, že značky cyklisty omezují, jinou cestu ale radnice zatím nenašla. „Doufáme, že to situaci vyřeší. Uvažujeme ale i o přeložení cyklostezky,“ dodal místostarosta.