Milovníci kol si tak nepřerušovanou projížďku neužijí. Brno si v kuse projedou za dva a půl roku. Do konce roku 2009 by totiž měly být v Brně hotové všechny cyklostezky kolem řek Svratka a Svitava.

„Část z nich vznikne ještě letos, zbytek stezek se začne stavět za rok. Brno na ně chce získat peníze z evropských fondů,“ řekl náměstek primátora Martin Ander. Letošní cyklostezky vyjdou město na čtyřicet milionů korun. To je dvakrát více, než město cyklistům věnovalo v loňském roce.

„Mám z toho pochopitelně radost. Cyklisté tu zatím neměli velké zázemí, na spoustě cyklostezek nás navíc omezují dopravní značky. Pokud vzniknou nové, budu jen rád,“ řekl například cyklista Pavel Spurný.

Stavbu odpočinkových tras ale komplikují výkupy pozemků. Například někteří majitelé zahrádek v brněnském Komíně chtějí za své pozemky podle vedení magistrátu nepřiměřeně vysoké částky, jiní se jich zase vůbec nechtějí vzdát.

„Město se snaží s majiteli pozemků dohodnout. Budeme to zkoušet do poslední chvíle,“ řekl Ander. Pokud to nepůjde, město pozemky vyvlastní.
Dohodu město stále neuzavřelo se čtyřmi majiteli pozemků.

„Nejextrémnějším požadavkem je deset tisíc korun za metr čtvereční,“ dodal náměstek primátora s tím, že zastupitelstvo Brna takto vysokou částku odmítlo.

Město začne cyklostezku budovat už brzy. Asfaltový koberec ale bude v místech, kde zůstaly neodkoupené parcely, přerušený a dostaví se později. Podle náměstka Andera bude stezka sjízdná pro cyklisty i s těmito přerušeními, na místě je totiž už teď kamenitá pěšina.

V Brně by se také mělo objevit více dopravních značek pro cyklisty. Magistrát chce současné trasy přehledně označit.