V sobotu hodinu před půlnocí silničáři uzavřou dálnici mezi exity 178 Ostrovačice a 182 Kývalka a dálnici znovu přístupní v neděli v sedm hodin ráno. „Budeme přesouvat a upravovat mýtnou bránu," vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Cestu to zkomplikuje například Petru Pavlíkovi, který každý týden cestuje z Brna v neděli brzy ráno do Prahy. „Raději vyjedu s půlhodinovou rezervou. Už jsem si zvykl, že na dálnici mě čeká spousta problémů, takže uzavírka mě nezaskočí," komentoval řidič.

Osobní i nákladní vozidla budou mít stanovenou objízdnou trasu. Ve směru na Prahu řidiči sjedou exitem 182 Kývalka. „Budou pokračovat po silnici I/23 a II/602 přes Ostrovačice až na silnici II/386, která je dovede znovu na dálnici na exit 178 Ostrovačice," popsal Rýdl. Doplnil, že ve směru na Brno povede trasa v opačném směru po stejných silnicích.

Ředitelství silnic a dálnic provádí velkou modernizaci dálnice D1 mezi Brnem a Prahou. „Hotové jsou čtyři úseky o délce zhruba pětatřicet kilometrů," uvedl Rýdl. Dalších více než 160 kilometrů ještě opravit zbývá. Podle Rýdla ředitelství chystá na příští sezónu opravu dalších šesti úseků.

Na D1 z Brna směrem na Vyškov také silničáři opravují komunikace, a proto se při hustějším provozu tvoří kolony. Dopravní komplikace se objevují i v okolí exitu 196 Brno-jih ve směru na Bratislavu a centrum Brna kvůli rekonstrukci dálnice D2, která začíná právě u exitu 196.