Vaňková ve středu předá výzvu zastupitelům. „Názorům a připomínkám obyvatel městských částí se snažíme s respektem naslouchat. Otázku D43 budou projednávat odborné komise i radní,“ uvedla.

D43
• trasa: studie doporučila novou silnici přes Bystrc
• varianta: ve hře je silnice nebo dálnice
• schvalování: v lednu zastupitelé rozhodnou o variantě D43
• problém: proti jsou někteří obyvatelé, hlavně z Bystrce

Představitelé Jihomoravského kraje si nechali zpracovat k výstavbě D43 studii, která doporučila právě variantu přes Bystrc. „V této chvíli jsou ve hře silniční i dálniční varianta,“ zmínil náměstek hejtmana Martin Maleček.

Podle jednoho z iniciátorů dopisu primátorce Pavla Škarvady je lepší varianta Boskovickou brázdou. „V maximální míře se vyhýbá obydleným oblastem. Tvoří obchvaty obcí, které v tuto chvíli mají problém s dopravou,“ vysvětlil.

Z možnosti, že nová silnice povede přes jejich městskou část, jsou nešťastní také představitelé tamní radnice. „Bojíme se emisí, bojíme se zatažení tranzitní dopravy,“ řekl bystrcký místostarosta Tomáš Jára.

Ilustrační foto.
Procházka na úřad pro doklady? V Brně brzy minulost

Do osmého listopadu kraj přijímá připomínky k připravovaným novinkám v zásadách územního rozvoje regionu. O nové komunikaci, která je jednou z nich, rozhodnou jihomoravští zastupitelé v lednu.