O stotřicetikilometrové rychlosti, která je na dálnici povolená, si mohli dnes řidiči jedoucí po dálnici D1 mezi Brnem a Vyškovem nechat jenom zdát. Desítky minut totiž stáli v dlouhých kolonách a popojížděli jen krokem.

Už brzo ráno na dálnici totiž havarovalo první auto a doprava se zastavila poprvé. „Před osmou hodinou jsme vyjížděli k dopravní nehodě na dálnici, která zablokovala provoz na 212. kilometru ve směru na Vyškov. Na místě hlídka pouze udělala protipožární opatření,“ hlásil operační důstojník brněnských hasičů už během dopoledne.

Následně pak bourali řidiči ještě na dalších osmi místech. „Celkem jsme museli řešit devět dopravních nehod, ve kterých bouralo sedmnáct aut. Dálnice ve směru na Brno byla průjezdná jen odstavným pruhem, nehody zkomplikovaly dopravu také v protisměru. Na místě se vytvořily zhruba pětikilometrové kolony,“ uvedla jihomoravská policejní komisařka Jana Šípková. Naštěstí se však nikdo těžce nezranil, pouze jednu ženu ošetřili v nemocnici a poté propustili.

Řidiči tak před polednem strávili popojížděním v zácpě dlouhé desítky minut. Mnozí to nesli velmi nelibě. „Spěchám na výstaviště na veletrh. Mám domluvenou důležitou schůzku. Naštěstí jsem vyrazila s předstihem, protože jsem se na ni chtěla připravit. To už ale určitě nestihnu,“ stěžovala si Kamila Menšíková.

S kolonou nepočítal ani Tomáš Ohlídal z Troubska. „Vracím se domů a jsem celkem unavený. Touhle dobou jsem chtěl už být v posteli a místo toho trčím v koloně,“ rozčiloval se Ohlídal.

Ředitel závodu Brno Ředitelství silnic a dálnic Pavel Doležal si myslí, že dnes byl asi nějaký mimořádný den. „Podobné série nehod se občas stávají. Většinou za to může nepozornost řidičů. Dojde k jedné nehodě, řidiči kvůli zácpám spěchají, v protisměru sledují odklízení nehody a kvůli nepozornosti také nabourají,“ tvrdí Doležal, který shodou okolností v jedné z kolon uvíznul.

Podle něj sice povrch dálnice D1 v úseku Brno–Vyškov není v nejlepším stavu, přesto nemá na bezpečnost provozu výrazný vliv. „Řidiči by měli jezdit bezpečněji. Podobné mimořádné události vyšetřujeme. Nemyslím si ale, že by za dnešní nehody mohlo něco jiného než neukázněnost řidičů,“ dodal Doležal.

Jeho názor potvrdila i policistka Šípková. „Příčiny nehod nyní šetříme. Je však zřejmé, že řidiči nevěnovali dostatečnou pozornost situaci na silnici, sledovali dění v protisměru a proto bourali. V některých případech ta to mohlo také nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi auty,“ řekla Šípková.

Hromadná dopravní nehoda zablokovala v úterý dálnici také na čtrnáctém kilometru ve směru na Prahu.