Spolek navíc pomáhá. Ženy před Vánoci vytvořily přes dvě stě háčkovaných a pletených panenek i zvířátek. Darovaly je Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek, který pomáhá dětem s nádorovými onemocněními ve Fakultní nemocnici Brno. Figurky pro děti háčkovaly dámy již podruhé. „Byl to náš vlastní nápad a rády bychom v této akci pokračovaly i dál. Velmi nás těší, že můžeme alespoň trochu potěšit těžce nemocné děti," objasňuje Kopřivová původ myšlenky.

Do výroby panenek se zapojily všechny členky klubu. „Některé vyrobily i několik desítek postav. Zejména šest členek, které se podobným ručním pracím věnují i mimo tuto charitativní akci," vysvětlila Kopřivová.

Členky klubu na svých setkáních vyrábějí různé dekorativní předměty. Podle předloh pletou a háčkují různé postavičky a zvířátka z vlny. Po uháčkování je musejí vyplnit vatou, nebo nějakým vhodným materiálem, správně vytvarovat, zašít a udělat konečnou povrchovou úpravu. Vše platí ze svého. „Vyráběly jsme například košíčky z novinového papíru nebo keramiku. Její výroba však byla hodně finančně náročná," popisuje Kopřivová.

Členky klubu si také zvou hosty na přednášky, například o tom, jak se nenechat podvést takzvanými šmejdy. V létě pořádají různé výlety. Před Vánoci uspořádaly besídku pro děti spojenou s pečením perníčků.

Dámy teď střádají plány na účast na pohořelických slavnostech. „Chtěly bychom mít stánek s prodejem třeba vlastních perníčků. Je to ale zatím jenom přání s nejistou budoucností, nevíme, jestli seženeme dostatek peněz na stánek," povídá Kopřivová.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ