Nelíbí se to ale památkářům. „Ačkoliv se už v některých případech formálně nejedná o chráněnou stavbu, pořád je to historická budova a opravy ji mohou znehodnotit,“ uvedl ředitel brněnské pobočky Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha.

Řadu oprav památkáři ani nezjistí. „Pokud budovy vyloženě neleží v památkové zóně, není při jejich přestavbách potřeba správní řízení. Často se tak o rekonstrukcích ani nedozvíme,“ dodal Vácha.

Chyba v zápisu v seznamu památek
· Na chybu v zápisu památek přišli úředníci loni v červnu, když chystali opravu tišnovské nemocnice.
· O památkovou ochranu od té doby přišlo už sedmatřicet budov v celém Brně. Tři z nich patřily městu, zbytek soukromým majitelům.
· Více než polovina majitelů už zažádala o opětovné připsání na seznam. Úředníci zatím vyhověli třem z nich.

Dům U zlatého orla na náměstí Svobody. Majitelé chráněných památek v Brně volí jejich odstranění ze seznamu památek. Usnadňuje jim to úpravy domů. Památkářům se takový postup ale nelíbí.
Brno přišlo o 23 památek. Kvůli administrativní chybě

Zástupci města i památkáři mají ve většině případů svázané ruce. „O opětovné zařazení mezi chráněné stavby může požádat jen majitel,“ vysvětlila mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

O statut památky přišlo v Brně za rok sedmatřicet budov. Tři jsou majetkem města a patří mezi ně i poliklinika Zahradníkova. „O tom, že poliklinika není kulturní památka, rozhodovali úředníci na ministerstvu kultury již dvakrát. V obou případech jsme se proti rozhodnutí bránili,“ vysvětlila Kateřina Gardoňová z brněnského magistrátu. Jak to s poliklinikou dopadne, zatím není jasné.

Žádost o opětovné zařazení některé ze sedmatřiceti památek do seznamu si od loňského roku podala asi polovina majitelů. „U tří už úředníci žádosti vyhověli a stavby opět zařadili mezi chráněné. Jedná se třeba o bývalou školu na Šujanově náměstí,“ řekl Vácha.

Mezi žadateli jsou například také zástupci farnosti svatý Augustin z kostela na Kraví hoře. „O to, aby byl náš kostel znovu památkou, jsme žádali už loni. Zatím se ale nic neděje. V současnosti děláme na kostele několik oprav. Všechny jsme i tak konzultovali s památkáři,“ uvedl Josef Novotný z farnosti.

Ačkoliv zatím přišly o ochranu necelé čtyři desítky budov, problém s chybným zápisem se týká více než čtrnácti set památek po celém Brně.

Lázně v Zábrdovicích. Ilustrační foto.
Památky v ohrožení? Na jižní Moravě je na seznamu téměř devadesátka objektů

VIKTORIE POKORNÁ